Després d’un debat que ha durat anys, la nova bocana del Port, ubicada a la Barceloneta, en principi no serà la seu d’una franquícia del museu rus de l’Hermitage. Aquesta notícia, que l’Ajuntament va anunciar el passat 27 de gener, va generar reaccions oposades entre les entitats veïnals de la zona.

La Plataforma per un Port Ciutadà, integrada per un gran nombre d’aquestes entitats, va celebrar aquesta decisió i va considerar que els quatre informes tècnics encarregats pel consistori (i que van motivar la decisió de no acollir el museu) els donaven la raó. Aquests documents, segons va dir la plataforma en un comunicat, “treuen els colors a un projecte que formalment i en molts aspectes és un autèntic nyap”. Tanmateix, el mateix text assenyala diversos aspectes que les entitats consideren que no queden prou reflectits en els informes.

Pel que fa a l’informe de mobilitat, les entitats veïnals contràries al museu destaquen el fet que el projecte “no contempla la greu situació de saturació en els accessos a la zona”. Quant a l’informe sobre model cultural, afirmen que corrobora que “no hi ha cap projecte cultural ni museístic al document inicialment aprovat pel Port”, i apunten que aquest en realitat busca “legitimar un potent negoci de restauració”. En referència a l’informe sobre viabilitat econòmica, recorden que “el projecte no seria sostenible per si sol a mitjà termini”. Per últim, sobre l’informe urbanístic, lamenten que troben a faltar algunes irregularitats assenyalades per la plataforma anteriorment, com ara “la referida a l’ús no portuari d’àrees guanyades al mar per abocament de terra”. A més, posen de manifest altres arguments, entre els quals destaca “el fet que el 80% del finançament vingui d’un fons d’inversió immobiliària establert a Luxemburg, amb 800 habitatges a l’àrea de Barcelona i 150 a la Costa Brava”.

VEUS FAVORABLES A L’HERMITAGE
Tot i que són moltes les entitats que s’han sumat a les crítiques al projecte de l’Hermitage -i que, per tant, han celebrat la decisió de l’Ajuntament-, també n’hi ha que defensaven una posició contrària. En aquest sentit, la plataforma Més Cultura per a Barcelona, que inclou l’Associació de Veïns de la Barceloneta, s’ha mostrat sempre a favor del museu i, en un comunicat, ha lamentat “el veto imposat per l’Ajuntament”. També ha recordat que els informes tècnics “no són vinculants” i ha denunciat que responen a la voluntat del consistori “de trobar arguments que justifiquin el rebuig que han tingut sempre al projecte”, basat en “prejudicis ideològics”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram