El Casal Catòlic és una entitat centenària. Foto: Casal Catòlic

L’anunci de les concessions de la Creu de Sant Jordi fet per la Generalitat a finals d’abril va tenir regust andreuenc. I és que a la llista de personalitats i entitats premiades hi ha el Casal Catòlic de Sant Andreu, que enguany celebra el seu centenari.

Concretament, la Generalitat de Catalunya ha volgut destacar d’aquesta entitat andreuenca el seu “treball continuat, la seva reeixida tasca de dinamització cultural, la cohesió social, la promoció i la difusió de les tradicions populars del país a Sant Andreu de Palomar durant la seva llarga trajectòria”, al mateix temps que també destaca que s’ha convertit “en un centre neuràlgic indiscutible de l’associacionisme i els moviments cívics del seu entorn”.

Després de l’anunci, des del Casal Catòlic van expressar la seva satisfacció a través d’un comunicat, on van mostrar la seva alegria per poder celebrar el centenari amb una notícia com aquesta. Des de l’entitat també van destacar que “l’activitat associativa, participativa i de foment dels llaços veïnals hagi tingut un recorregut tan sòlid com per arribar a celebrar el centenari”. Per últim, van agrair “el treball i la dedicació” de totes les persones que han fet possible aquest reconeixement. Per celebrar-ho, el Casal farà una petita festa el pròxim 10 de maig.

El Casal va néixer oficialment el 21 de febrer de 1919 amb el nom de Casal Catòlic de Sant Andreu de Palomar. El 1920 es va fer la compra de l’edifici en el qual es troba actualment, al número 58 del carrer Pons i Gallarza. L’entitat va néixer com un lloc de trobada per a totes les edats. Des de molt aviat es va fer molt coneguts el seu famós cafè, que llavors ocupava tota la planta baixa, i el teatre, que tenia una gran capacitat.