Les Cases Barates són un patrimoni del Bon Pastor. Foto: Google Maps

L’Ajuntament va aprovar a mitjans d’abril el pla urbanístic que ha de permetre convertir en un museu a l’aire lliure una illa de les Cases Barates del Bon Pastor. Concretament, el futur museu estarà format per una illa de 16 cases que tindrà com a objectiu de mostrar l’evolució de l’habitatge públic a la ciutat i la trajectòria de la ciutat a través del “combat per l’habitatge”, segons va explicar el director del Museu d’Història de la ciutat, Joan Roca, en declaracions recollides per l’ACN.

Actualment l’empresa municipal d’urbanisme BIMSA està treballant en la redacció del projecte amb la intenció de tenir el projecte final acabat abans que acabi l’any per tal que les obres l’any que ve o el 2021. En paral·lel, l’Associació Europea d’Història Urbana ha escollit el projecte per mostrar-lo a la ciutat belga d’Amber Bèlgica l’any que ve com a “mostra de com tractar la història des del patrimoni”, va explicar Roca.

QUATRE REHABILITACIONS
De les 16 cases, quatre es rehabilitaran per mostrar l’evolució dels habitatges del Bon Pastor en diferents períodes i unes altres quatre seran espais expositius on s’explicarà la història de l’habitatge a Barcelona a partir de l’habitatge obrer. Les altres vuit s’habilitaran com a equipament per al barri i com a altres instal·lacions de l’espai del museu, com ara sales de reunió o de treball.

Les reformes es faran d’acord amb quatre moments de la història: la casa original del 1929, l’època de la postguerra als anys cinquanta, les remodelacions dels setanta i la darrera casa habitada, des del 2000 a l’actualitat. La col·laboració veïnal ha permès recollir 1.600 estris i objectes per recrear les cases, dels quals se’n farà una selecció per triar quins formen part del museu.

NOVA PLAÇA
D’altra banda, en el mateix espai que es remodelarà per fer el museu hi ha des de fa poques setmanes la nova plaça Vilabesòs. El nom ret homenatge a la revista educativa editada durant la República pels infants del barri escolaritzats al centre Bonaventura Carles Aribau i coordinada pel mestre José de Tapia Bujalance.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram