Parc de La Pegaso. Foto: Paola de Grenet

La darrera setmana de febrer es va anunciar l’acord entre govern municipal i Esquerra Republicana per desplegar un fons de 30 milions d’euros en actuacions de proximitat als districtes. Un fons que forma part d’un acord pressupostari que inclou partides per més de 280 milions per a tota la ciutat.

Un pacte que s’ha anat forjant des de fa un any després de la negativa d’Esquerra a aprovar el decret pel qual el “Gobierno más progresista de la historia” –tal com s’autoanomena el govern de PSOE i Podem– pretenia quedar-se amb els romanents municipals. Des d’Esquerra Republicana, a Madrid, a Brussel·les, al Govern de la Generalitat i des del Grup Municipal a l’Ajuntament de Barcelona hem treballat perquè els pressupostos per sortir d’aquesta crisi social i sanitària de la Covid-19 fossin expansius i no s’hagués de recórrer a les velles receptes de la crisi del 2008, que només van fer que la crisi la paguéssim els i les més febles de la societat.

Des d’Esquerra sempre hem defensat la necessitat d’empoderar els districtes i dotar-los de veritable poder polític i econòmic. La millor política es fa al costat de la gent, coneixent les seves necessitats amb noms i cognoms, millorant les seves condicions de vida.

Aquests 30 milions han suposat per a Sant Andreu una aportació de 3,1 milions d’euros suplementaris per al districte, que es tradueixen en 18 projectes de proximitat i intervencions a tots els barris.
Projectes diversos on treballem per preservar la memòria històrica dels nostres barris, com amb el projecte de recuperació del refugi antiaeri de La Sagrera o les actuacions, llargament reivindicades pel nostre grup, a la Torre del Fang.

Projectes de transició ecològica, com la partida de reforestació de l’arbrat perdut pel parc de la Trinitat Vella des de la seva creació.

Projectes que vetllen per la mobilitat més sostenible i els arranjaments de carrers que permetin seguir augmentant l’ús i el gaudi de la ciutadania de l’espai públic. Projectes com l’arrencada de la superilla de la Sagrera Sud o l’arranjament del carrer Cardenal Tedeschini al Congrés i els Indians.

Projectes que enforteixen la xarxa ciclable del districte, connectant el carril bici del carrer Segre de Sant Andreu amb el carrer Garcilaso de La Sagrera pel carrer Berenguer de Palou.

Projectes que ampliaran els espais i entorns escolars segurs, com els dels centres al voltant de la plaça del Congrés o els del carrer Costa Rica a La Sagrera.

Projectes que faran revertir un greu problema d’accessibilitat als equipaments públics municipals al nostre districte. Deficiències, tant pel que fa a l’accés com a la participació de les persones amb discapacitat, que a més no permeten garantir el seguiment en streaming dels òrgans de participació, o que pateixen mancances arquitectòniques o senyalístiques als edificis. Per això, l’acord inclou una bossa de recursos per garantir aquesta accessibilitat a tots els barris del districte, a més de l’accés real i la participació efectiva i al llarg de la vida de la ciutadania.

Una accessibilitat que també garantim arranjant set places i parcs perquè Sant Andreu lideri aquesta qüestió a nivell de ciutat, intervenint en els jocs infantils i arranjant la plaça Doctor Modrego al Congrés, la plaça del Rom Cremat als Indians, la plaça Sot dels Paletes a Sant Andreu o el Jardinet de Montcada a la Trinitat Vella. I que també permeti dignificar la plaça de les Dones de la Motor Ibèrica a Sant Andreu i la plaça Islàndia a Navas. Així com realitzar les millores d’accessibilitat necessàries als accessos al parc de la Pegaso i que permetrà avançar en les infraestructures necessàries per la ubicació d’una guingueta al Parc.

L’acord pressupostari al districte també permetrà habilitar i ampliar els locals del projecte de coworking amb retorn social que desplega amb èxit des de fa anys Sinèrgics, al barri del Baró de Viver. També entomarà la millora de l’espai urbà que sorgeix del desnivell al poble de Sant Andreu, a l’altura del pont del Dragó quan limiti amb l’avinguda Meridiana, i que permetrà, a través d’un concurs, desenvolupar una intervenció artística d’art urbà que faci més amable l’espai i tingui relació amb la història i la identitat de l’entorn.

A Esquerra Republicana som al costat de la gent, el nostre compromís és amb la millora de les condicions de vida de la ciutadania i per això treballem per generar les oportunitats i aconseguir els recursos per fer-ho possible.

per Carlos R. Escuredo, conseller portaveu d’ERC a Sant Andreu