Als peus d’un Mercat de Sant Antoni encara en obres, Vicenç Gasca, que finalitzarà el seu mandat a principis de l’any que ve, fa una crida al diàleg per consolidar el model barceloní de comerç de proximitat.

Afronta un Nadal sense la pista de gel de plaça Catalunya. Considera encertada aquesta decisió de l’Ajuntament?
No. Era un acte consolidat i enguany hauria estat el cinquè any. Però l’espai on s’ubicava és públic i l’Ajuntament el cedeix a qui creu. Respectem la seva decisió, tot i que per a nosaltres era molt important.

Com a alternativa a la pista, fa poc va parlar sobre una “descentralització” dels actes de la Fundació durant el Nadal. En què consistirà aquest nou model?
Quan ens van dir ‘no’ a la pista de gel, vam presentar un projecte amb diverses activitats rotatives i itinerants als diferents eixos de la ciutat. Ens agradaria, no obstant això, que la coordinació dels actes es fes entre la Fundació i l’Àrea de Comerç. Però encara no sabem com es farà.

No hi haurà, llavors, cap acte central com la pista…
Organitzat per la Fundació no. No sabem si l’Ajuntament celebrarà alguna cosa. Nosaltres volem descentralitzar els actes a tots els districtes. La pista de gel, per les seves dimensions, no es podia ubicar a gaires llocs.

Per altra banda, el govern municipal vol implementar un enllumenat nadalenc “més sostenible”. Creu necessari aquest canvi?
No ens podem posar benes abans de fer-nos la ferida. Ara estem parlant de l’enllumenat de Nadal del 2015 el qual, per a la tranquil·litat dels nostres companys botiguers, continuarà sent igual que el passat, ja que la subvenció de l’Ajuntament es mantindrà. No passa el mateix, però, amb la subvenció per il·luminar Muntaner i Via Laietana, els dos carrers que es volien enllumenar mitjançant un concurs públic.

Finalment, l’Ajuntament ha cedit i l’enllumenat nadalenc s’encendrà el 27 de novembre tal com van demanar els botiguers. Està satisfet?
Ens sembla molt positiu que, a través del diàleg i mitjançant un acord, s’hagi decidit canviar aquesta data.

Amb més o menys llums, com es presenta la campanya de Nadal? 
Les expectatives són bones. Els indicadors econòmics ens mostren que la baixada de les vendes ja s’ha aturat. Això no vol dir, però, que hàgim de tirar coets. Ara ja estem començant a remuntar, i esperem que, de mitjana, ens vagi millor.

Fa un any, vostè ens va dir en una entrevista que el petit comerç barceloní “havia albirat terra”. Podem dir, dotze mesos més tard, que el sector ha arribat a la costa?
Si no hi ha cap factor aliè que provoqui un canvi de la dinàmica, sí.

El top manta podria ser un d’aquests factors externs de què em parla. Creu que l’Ajuntament actua amb fermesa davant d’aquest fenomen? 
En aquesta problemàtica han coincidit diversos factors: un canvi d’ Ajuntament, la sensació que el nou equip de govern seria més permissiu i el fet que a l’estiu hi ha més manters. Tot això ha provocat un augment dels manters als carrers i menys efectius de policia amb unes directrius d’actuació, creiem, poc clares.

Ara ja ha passat l’estiu. 
Esperem que minvi la presència de manters a la ciutat i s’encari aquest problema, que no només és una dificultat per als botiguers, sinó que també és una qüestió social. Comprenem que aquesta és la forma de viure de moltes persones, però això s’ha de solucionar perquè no es pot permetre que molts carrers amb fort trànsit de vianants estiguin inundats de mantes.

O de terrasses… Considera necessari reduir-les, tal com es planteja des del govern municipal?
Aquest és un tema complicat. Hi ha molts bars que tiren endavant gràcies a les seves terrasses. Els nostres passadissos són els carrers de la ciutat, per on la gent hi passeja. Per tant, volem que estiguin ordenats, però també creiem que les terrasses animen la vida dels nostres carrers. Hem de ser sensibles amb aquesta qüestió.

S’han posat en contacte amb vostès des de l’Ajuntament per tractar la possible reducció o no de les terrasses?
No, però nosaltres som part interessada i hem demanat participar-hi.

Unes terrasses que se solen omplir de gent els diumenges. Com afronten l’obertura en festius de cara a l’any vinent?
En aquest tema hem de seure a negociar amb totes les organitzacions que formen part del món del comerç i els sindicats.

Aquests diumenges servirien per atraure turistes, un sector que l’Ajuntament també s’ha proposat regular. Com afectaria al comerç una reducció dels visitants?
No es tancaran instal·lacions, els turistes seran els mateixos. Ordenar la casa no vol dir tancar-la. És bo, tanmateix, que hi hagi una visió de futur positiva perquè les inversions no marxin. El que també seria bo és esponjar el turisme a altres zones de la ciutat, perquè doni vida als barris i els turistes puguin descobrir noves icones de Barcelona.

Nadal, terrasses, top manta, turisme… Creu que han començat amb bon peu amb el nou govern?
Sí. L’escenari ha canviat i hi ha uns actors que no coneixem, però creiem que hi ha d’haver una relació de confiança perquè ens puguem conèixer i crear vincles que abans no hi eren perquè no ens coneixíem. Hem d’aconseguir entre tots que no hi hagi barreres i tenir un diàleg franc.

Un punt de partida és el conveni de col·laboració que han signat recentment?
Sí. Aquest és un acord que valorem molt positivament, perquè ens dóna eines importants per dinamitzar els nostres eixos. A més, amb el comissionat de Comerç, Miquel Ortega, hem tingut diverses reunions i anem pel bon camí pel que fa al diàleg i a la coneixença. Que després puguem estar d’acord amb moltes coses… el camí ens ho dirà.

Sigui com sigui, seguirà Vicenç Gasca al capdavant de la Fundació per afrontar els reptes del comerç local en els pròxims anys?
Acabo mandat a principis de l’any que ve, però restaré a disposició del nou president.

Quina és la relació de la Fundació amb Barcelona Oberta? 
Tots els criteris són respectables. A la Fundació hi havia diferents postures que feien que el discurs no fos tan complet com ho és ara, on la majoria dels patrons de la Fundació defensem la mateixa línia.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram