Botifarra Ou Barcelona

El guanyador de la millor botifarra d’ou de Catalunya, Ramon Hernando. Foto: Xarcuteria Hernando

El veí del barri de Sant Andreu de Palomar, Ramon Hernando, ha guanyat el premi a la millor botifarra d’ou de Catalunya amb el seu negoci, la Xarcuteria Hernando, situada al barri del Farró de Sarrià-Sant Gervasi. La clau de l’èxit del producte s’amaga darrere dècades de tradició i una recepta familiar secreta que ha aconseguit marcar la diferència en el Concurs Nacional de Botifarra d’Ou Artesana.

Amb tot, el reconeixement als productes d’Hernando no és nou. És la desena vegada que aconsegueix un premi d’aquesta mena. De fet, només en el concurs d’aquest any n’ha guanyat un parell: el primer premi en la categoria de botifarra tradicional i el segon en la de botifarra especial, farcida de formatge tendre de cabra i ceba caramel·litzada. “És una alegria molt gran, una il·lusió, perquè és un reconeixement a una tasca i a una recepta del meu pare i del seu mestre, una recepta molt antiga”, celebra el carnisser en declaracions al Línia Sant Andreu.

77 anys de carn

Cal viatjar fins al 1948 per trobar l’origen de la Xarcuteria Hernando. Als anys 90, en Ramon va agafar el relleu del seu pare i va rebre els secrets per fer unes botifarres d’ou. “Porten ous de Sallent, porc del Montseny, budell de xai català, sal i pebre” confessa.

millor botifarra ou

Una de les botifarres de la xarcuteria. Foto: Instagram (@somxarcuters)

Malgrat el que es pugui pensar, la botifarra d’ou és un producte típicament barceloní. De fet, la recepta original va néixer a la ciutat segles enrere com un embotit d’aprofitament. Quan encara calia tenir el bestiar a la vora per poder menjar carn, aquesta mena de productes eren escassos a la capital. Els porcs ocupaven molt espai i recursos i no eren habituals a l’entorn urbà. En canvi, a Barcelona no hi faltaven gallines. D’aquesta manera, quan es tenia un porc, els cansaladers havien d’aprofitar tota la seva carn, i van veure que amb els ous es podia allargar la producció.

El gremi de carnissers, presidit per l’andreuenc Pròsper Puig, organitza anualment el Concurs Nacional de Botifarra d’Ou. Entre els objectius d’aquesta iniciativa, que enguany ha arribat a la desena edició, figuren la preservació de la qualitat dels embotits tradicionals i el foment de l’ofici. “Aquests reconeixements posen en relleu l’artesania alimentària, que és molt necessària i que cal tirar endavant enfront de la distribució industrial”, explica Hernando.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram