La pandèmia ha provocat el tancament d’algunes botigues. Foto: Marta Casado Pla / ACN

La Fundació Barcelona Comerç, que agrupa els eixos comercials de barri, ha anunciat avui que un 7,5% dels seus comerços associats han tancat definitivament per culpa de la crisi provocada per la pandèmia del coronavirus. Concretament, la xifra de negocis que han abaixat la persiana és de 415.

L’estudi de Barcelona Comerç mostra com els comerços adherits als eixos comercials aguanten millor l’actual context i que alguns com Fabra Centre, La Marina, Nou Barris, Clot, Sant Andreu i l’Eix Maragall –tots ells més allunyats del centre– han tingut menys tancaments de comerços i serveis.

Sense comptar les restriccions del cap de setmana, quan el comerç no essencial no pot obrir les portes, l’afluència general de clients als eixos comercials ha caigut un 20% en gairebé la meitat dels casos, mentre que en un 33% dels eixos s’ha registrat un increment de visitants. Es tracta dels eixos de Sarrià, Sant Andreu, Fabra Centre o Poble Sec-Paral·lel, que amb un comerç local molt arrelat al barri, el teletreball i els centres comercials tancats han vist com l’afluència pujava al voltant d’un 10%.

Pel que fa a les vendes, del total d’eixos enquestats, el 86% ha patit una caiguda de vendes del 20% de mitjana i en un 17% dels eixos la caiguda ha estat més significativa, del voltant del 65% amb relació a les rebaixes del 2020. És el cas dels eixos que normalment reben més visitants de fora de la ciutat, com ara el de Sagrada Família, Sant Antoni Comerç o el Raval. En la resta, com a Sant Andreu i el Poble Nou, s’han mantingut o han pujat una mica.