Una imatge recent de Gran de Sant Andreu. Foto: Twitter (@alextortsagues)

El comerç del carrer Gran de Sant Andreu ja té la protecció que reclamava després que a finals de gener s’aprovés –amb el vot favorable de tots els partits menys el PP– el nou Pla d’Usos que ha de servir, tal com expliquen des del mateix Ajuntament, per “preservar el caràcter comercial del carrer, que es caracteritza pels establiments de proximitat i per una gran oferta comercial”. Dit en altres paraules, Gran de Sant Andreu es blinda contra la gentrificació.

Així doncs, la normativa aprovada regula els establiments amb diferents activitats comercials. A partir d’ara els nous bars musicals, bars i restaurants no podran superar els 300 metres quadrats de superfície. També es regulen els establiments d’autoservei i els alimentaris, als quals també se’ls limita la mida. A banda, tots els comerços que passen a ser regulats també hauran de tenir entre ells una determinada distància per evitar la massificació. La zona que engloba la nova normativa és la del carrer Gran entre el passeig Santa Coloma i el carrer de Rovira i Virgili, el carrer del Mercat, la plaça del Comerç i la porxada de la plaça del Mercadal.

VISTIPLAU DEL COMERÇ
La nova regulació s’ha fet d’acord amb els comerciants. El president de l’Eix Sant Andreu, Pròsper Puig, ja va afirmar durant la presentació del projecte que la regulació és “positiva” per tal que el carrer Gran mantingui “la seva diversitat comercial i no es converteixi només en un carrer de restauració”. Puig també creu que ara fa falta tirar endavant “un pla d’impuls comercial.