Al Grup Comunicació 21 creiem en el periodisme practicat i entès des de la ferma convicció de servei al ciutadà i a la societat de la qual formem part. Totes les nostres publicacions descansen sobre aquest compromís de proporcionar al lector informació de qualitat, tractada amb rigor i presentada amb claredat perquè disposi de les eines de reflexió i coneixement necessàries per desplegar plenament i amb totes les conseqüències la seva condició de ciutadà.

No són paraules buides, aquestes afirmacions. Ens avala una llarga trajectòria de més de vint anys a través dels quals Grup Comunicació 21 s’ha convertit, gràcies a la fidelitat dels seus lectors i a la professionalitat de tots els nostres periodistes, publicitaris i col·laboradors, en el principal referent de la informació de proximitat a Barcelona i també a la seva àrea metropolitana.

Línia, el diari metropolità, que avui inicia la seva singladura, és la culminació d’aquest apassionant viatge iniciat fa dues dècades. Ve a sumar-se a les altres dinou capçaleres Línia del grup que, en el seu conjunt, conformen el projecte més ambiciós existent a Catalunya pel que fa al periodisme de proximitat.

Aquest nou mitjà que presentem s’assenta sobre els mateixos valors que la resta, tot i que hi afegeix algun element diferenciador. Si fins ara cadascuna de les nostres dinou publicacions tenia com a objectiu informar el ciutadà de la seva realitat més propera –el barri, el districte, la ciutat, la comarca–, amb Línia, el diari metropolità pretenem eixamplar els límits geogràfics de la nova capçalera per abraçar tota la Barcelona metropolitana.

Fem periodisme, no activisme. Expliquem allò que passa, no en som els protagonistes

Ho fem sense abandonar el nostre compromís amb la informació de proximitat, que és el nostre estandard més diferenciador i l’element que distingeix tota la nostra activitat periodística com a grup de comunicació.

La decisió de fer realitat un diari metropolità és sobretot fruit d’una profunda reflexió sobre les necessitats informatives del ciutadà que no han tingut resposta fins ara i també de l’exigència que ens imposem com a grup de fer realitat projectes periodístics que puguin resultar transformadors en el mitjà i llarg termini.

Línia pretén cobrir, en primer lloc, el buit informatiu que afecta aquesta realitat física, humana, social, econòmica i cultural que és tota l’àrea metropolitana. Però a aquest objectiu, purament periodístic, hi sumem també la voluntat d’esdevenir una eina de debat serè i profund sobre Barcelona i l’àrea metropolitana.

Ho fem perquè compartim la diagnosi que situa la necessitat urgent de trencar les fronteres i muralles invisibles –però existents– que encara s’aixequen entre les diferents ciutats que conformen aquesta realitat geogràfica i humana per poder multiplicar-ne exponencialment les seves potencialitats de creixement.

Un creixement que a Línia entenem més enllà de la mera dimensió econòmica i que abraça també la cultura, les infraestructures, la mobilitat, els equipaments, la sostenibilitat, la visibilitat internacional i tantes altres qüestions, totes elles rellevants en el marc d’una societat en plena transformació i que ha d’afrontar reptes cada cop més exigents.

Compartim la necessitat urgent de trencar les fronteres i muralles invisibles entre ciutats

El nou lector, i també aquell que ja ens coneix a través d’alguna de les dinou edicions que fins ara configuraven l’univers Línia, trobarà en aquest diari un periodisme reposat, serè, responsable, allunyat de la cridòria i de l’exageració. Fem periodisme, no activisme. Expliquem allò que passa, no en som els protagonistes. Hi trobarà també periodisme crític, sempre necessari, però no practicat d’una manera gratuïta i inoperant, sinó des de la voluntat d’esdevenir una eina útil i positiva de diàleg i transformació. Línia aposta també per l’opinió de qualitat i per això hem seleccionat un ampli ventall de columnistes que s’incorporen al nostre projecte per aportar, des de la pluralitat d’idees i pensament, eines de reflexió i anàlisi per enriquir el debat públic de Barcelona i la seva àrea metropolitana.

Com a editor del Grup Comunicació 21 em plau donar-te la benvinguda a casa teva. Procurarem estar a l’altura de l’immens repte que suposa acudir cada dia a la cita amb els lectors. Ho farem amb professionalitat i honestedat, com hem fet des de fa vint anys. I ho farem també amb la il·lusió i l’exigència de saber que, en el periodisme, el compromís amb el lector es renova cada dia i que és també cada dia que cal estar a l’altura.

Voldria també donar les gràcies a tots els professionals del Grup Comunicació 21 que han fet possible el naixement de Línia. La pandèmia no ens ho ha posat fàcil, certament. Però precisament perquè les veritables capacitats de les persones es mesuren davant de les dificultats, cal reconèixer la seva gran vàlua personal i professional. Línia té un equip de professionals preparats i compromesos, disposats a deixar-s’hi la pell. I aquesta sempre és la millor garantia per a qualsevol projecte. Comença l’aventura metropolitana de Línia. Et convidem a viure-la amb nosaltres.

David Centol, editor del Grup Comunicació 21