Els polítics hiperbotiflers que governen les terres catalanes perifèriques també ajuden a clarificar l’àmbit nacional i els instruments d’Estat catalans. Els atacs a la nostra bandera, a la nostra llengua i a la televisió (en tant que eina lingüística) possibiliten que la ciutadania pugui adquirir una percepció més simple d’identitat perifèrica, valenciana i balear. Això que dic no és una esperança hipotètica sinó una anècdota d’ahir mateix en boca d’un conegut, valencianista, que em deia: “…mentre els polítics valencians m’imposen la llengua de Madrid, hauré de satisfer la meua identitat gràcies als polítics de Barcelona; no debades, una de les coses que més molesta l’espanyolisme valencià són les locutores valencianes que hi ha a TV3 i a Catalunya Ràdio…”.

La gràcia de l’adjectiu “nacional” recau precisament en la percepció d’utilitat i pertinença arreu del territori que reivindiquem “nacional”. En aquest sentit, la TV catalana sempre ha tingut ambició (poca o molta) nacional, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó, a diferència de les TV valenciana i balear, condemnades a la marginalitat per la poca ambició dels mateixos que les havien impulsat a contracor.

Una vegada vaig estar parlant sobre aquests temes amb un bavarès. M’explicava que tota aquella munió de canals de televisió que tenen els Lands alemanys només són connexions regionals de les TV nacionals, i que les TV que ells perceben com a més nacionals són les que tenen major èxit econòmic i que, alhora, emeten la mateixa programació tant a Suïssa com a Alemanya i Àustria. Al final veiem com és precisament l’economia allò que ens fa adonar que la lògica més nacional és la de l’idioma comú, en el nostre cas, el català, que conforma un mercat gens despreciable.

¿Serem capaços, ara que Espanya s’ha desinhibit atacant obertament la nostra llengua allí on som més febles, de desinhibir-nos també nosaltres, abandonant tanta prudència traïdora en la defensa de la nostra llengua arreu d’aquelles parts més perifèriques de la Nació catalana? ¿Serem capaços d’estendre el senyal de TV3 (amb tots els mitjans i amb totes les complicitats possibles) fins a Maó i Guardamar?

Per Manel Fantassin