Esquerra Republicana de Catalunya celebra que, finalment, s’hagi dut a terme la seva demanda de retirar la simbologia fei-xista del Panteó del Soldat al cementiri de Sant Andreu. Finalment, el Ministeri de Defensa de l’Estat espanyol ha accedit a la demanda d’Esquerra de retirar tota la simbologia franquista.

El Panteó del Soldat, propietat del Ministeri de Defensa, fou construït als anys 40 per allotjar als membres dels cossos de seguretat de l’Estat, quan no es poguessin fer càrrec de les despeses de l’enterrament. El Panteó fou edificat amb un estil arquitectònic imperial franquista, amb profusió de simbologia totalitària i feixista, com escuts d’Espanya feixista amb l’àliga, el jou i les fletxes amb el lema en castellà “Una, Gran i Lliure”.

Joan Puigcercós va presentar l’any 2001 una proposició no de llei al Congrés dels Diputats tot demanant la retirada d’aquesta simbologia. A la legislatura següent, l’any 2005, Esquerra va tornar a insistir a Madrid amb una nova proposició de Joan Tardà. La pressió d’ERC feu possible, dos anys després, l’aprovació de la Llei de Memòria Històrica. La llei diu que les administracions han d’eliminar la simbologia que practica l’exaltació de la dictadura i de l’aixecament feixista.

Miquel Roman, portaveu del grup municipal d’ERC Nou Barris, va portar al Ple de Districte de febrer de 2008 una proposició per tal que el Districte de Nou Barris demanés al Mi-nisteri de Defensa treure la simbologia feixista del panteó. La proposta d’Esquerra va rebre el vot a favor de CiU, l’abstenció del PP i ICV, i el vot en contra del PSC. Per tant, va ser rebutjada. Tot i això, el grup parlamentari d’Esquerra a Madrid ha continuat fent pressió sobre les autoritats espanyoles, que finalment han retirat la simbologia feixista. Miquel Roman considera “un èxit d’Esquerra que el cementiri de Sant Andreu recuperi la normali-tat democràtica i lamenta, que com moltes altres coses a Nou Barris, només siguin possibles després d’anys de feina i d’insistir molt”, com per altra banda pot acreditar el teixit associatiu de Nou Barris.

Grup Municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya

Nou Barris