Josep Pla va escriure una sèrie de 4 llibres titulats Homenots descrivint 60 personatges masculins d’una certa rellevància en el món de les lletres, l’arquitectura, pintors, polítics i algun metge. Definí homenot així: “Per mi, homenot és un tipus singular, insòlit, una persona que s’ha significat, en qualsevol activitat, d’una manera remarcable”. Fent servir la terminologia pladiana sembla que Donasses també es pot aplicar per posar en relleu els fets, vida i miracles de dones que han actuat, treballat i servit per fer el nostre país més bonic, just, igualitari i culte.

És relativament fàcil trobar dones en el món de les arts o de l’escriptura amb un alt reconeixement social. El que ja és més difícil és trobar- les en el món de les ciències, de la política o dels negocis. No diguem en el món casolà en què han quedat en el més absolut anonimat per ser paridores i criadores de fills, per ser cuidadores i administradores de la casa conjuminat, en l’actualitat, amb la feina fora de casa.

Qui en parla d’aquestes dones? Donasses, sense més distinció que han fet totes elles, en la dedicació sense límits a una especialitat, tant si és professional com familiar. Marta Pessarrodona ha escrit Donasses, en principi 22 donasses, amb voluntat de fer més entregues. Per ara, poques són científiques, empresàries o polítiques, la majoria són gent “de lletres”. Esperem que la Marta ho tingui en compte i afegeixi donasses amb altres especialitats, com les casolanes. Segur que ho farà.

per Jordi Lleal

WhatsAppEmailFacebookTwitterTelegram