Quan miro el calendari i veig que som a l’any 2016 no m’acabo de creure que hagin passat prop de 41 anys des d’aquell novembre de 1975 en el qual es va tancar un llarg capítol de la història d’Espanya. Més aviat tinc la sensació que, igual que els crancs, estem fent marxa enrere i hi estem tornant. És evident que sembla que no interessi la democràcia, almenys per gran part dels ciutadans de l’estat, atès que, malgrat l’enorme quantitat d’afers de corrupció a tots els nivells, protagonitzats gairebé tots per la mateixa formació política, els electors segueixen donant-los confiança.

Fa uns quants dies, per la pantalla petita se’ns va oferir una enquesta ciutadana als carrers de Madrid. La pregunta anava dirigida a persones que havien confessat, a l’entrevistador, que el seu vot havia anat a parar al PP. “¿Cómo es que Vd. ha votado al PP a pesar de los contínuos casos de corrupción?”, se’ls preguntava. La resposta en la que van coincidir els set protagonistes va ser: “Mire Vd., porque todos los políticos hacen lo mismo y al menos a estos -el PP- ya los conocemos y parecen personas serias“. Terrible, donant per segur que contra aquesta xacra no hi ha res a fer i, per tant, que continuïn governant. Han entrat en el fatalisme pur i dur, la qual cosa fa bona aquella dita de “tenemos lo que nos merecemos“.

Aquí, a casa nostra, el resultat ha estat més transversal. De fet, les eleccions les ha guanyat una nova coalició d’esquerres que a Espanya no ha tingut l’èxit esperat, fent bona la dita “vale más loco conocido que sabio por conocer“.

No vull parlar de les converses gravades entre el ministre de l’Interior -diuen que és català, mare meva!- i el jutge De Alfonso, que vénen a ratificar, sense embuts, que l’animadversió, la desafecció, l’hostilitat o l’odi -agafin el qualificatiu que vulguin- vers Catalunya segueix tan viu com abans del novembre de 1975, perquè m’emprenyaria de tal manera que ho enviaria tot a dida. La meva dona té raó, quan em diu: “No t’hi capfiquis o pararàs malalt”. Epitafi: Anem-nos-en d’Espanya a corre-cuita.