L’obra Refotomatón mostra les reivindicacions veïnals durant 20 anys. Centre cívic Can Basté

L’11 de novembre es commemora el 20è aniversari de l’aparició al barri del primer pis a tot Espanya afectat d’aluminosi. Can Basté organitza diversos actes de record aquest mes.

Existeix una data que els veïns del Turó de la Peira mai oblidaran. L’11 de novembre de 1990 s’enfonsava el sostre d’un pis al carrer Cadí, 33. L’incident acabava amb la vida de la veïna, però, a més, evidenciava una deficiència estructural, des-coneguda fins aleshores, però que es faria famosa a partir de llavors a tot arreu: l’aluminosi.

Els estudis i avaluacions posteriors a l’accident van demostrar que l’aluminosi era conseqüència de l’envelliment dels materials de baixa qualitat que s’havien utilitzat en la construcció durant els anys 50 i 60. Precisament, s’havien usat aquests materials per abaratir els costos dels habitatges i, per tant, els barris de classe treballadora eren els de major risc.

En aquest sentit, al Turó de la Peira li va tocar, malauradament, la grossa. No només s’hi va trobar el primer cas a tot Espanya, sinó que va ser el barri barceloní amb més edificis afectats. Es calcula que es van detectar uns 3.000 pisos amb aluminosi (tots ells contruïts pel Grup Sanahuja), dels 14.000 a tota la ciutat.

Les xifres són contundents, tenint en compte, sobretot, la superfície del barri del Turó, la quantitat de veïns que hi viuen i, que es tracta, a més, de persones de classe treballadora. En total, es van reallotjar 858 famílies, que van veure com casa seva era enderrocada. El Turó va veure com hi arribaven 64 famílies del barri de Trinitat Nova, afectats pel mateix mal. Altres van tenir més sort, i només van haver de suportar mesos i mesos amb bastides a la façana i que casa seva estigués tota apuntalada perquè el sostre no els hi caigués literalment al cap. En aquest cas, es van rehabilitar fins a 142 edificis.

MIRAR CAP ENDAVANT

Han passat vint anys d’aquell succés, però el procés de reallotjament, rehabilitació, enderrocament i reconstrucció del barri s’ha allargat tot aquest temps. Per això, als veïns no els agrada massa parlar-ne. “Va ser molt desa-gradable i els veïns no volem recordar-ho, sobretot des d’un punt de vista morbós, sinó que volem mirar cap al futur”, explica el president de l’Associació de Veïns, Antonio Silva.

El balanç de l’evolució del bar­ri en aquests vint anys, per a Silva, és positiu; ja que arran de l’aluminosi, el Turó ha viscut tota una rehabilitació i modernització, i ara compta amb diversos equipaments de primer ordre: l’ambulatori, els centres cívics Can Basté i Les Basses, etcètera. “S’han construït vuit edificis nous i el barri ha millorat tant urbanística com culturalment”, diu Silva.

Una opinió semblant té la regidora del Districte de Nou Barris, Carmen Andrés, que fa un anàlisi dels fets: “Durant els anys 60 es van construïr barris molt deficitaris, sense equipaments, ni transports, ni places o espais de trobada, per tal d’allotjar a gent humil i treballadora d’arreu d’Espanya”. I recorda que aquests veïns van fer “una gran inversió dels seus estalvis per tenir un pis de propietat”, el que representava un somni i una estabilitat per a moltes famílies.

La regidora és molt contundent en la seva valoració respecte els fets. “Mai més s’ha de construir d’aquesta manera per allotjar a gent treballadora: els barris són llocs per viure-hi i, en aquest sentit, no tot s’hi val”.

RECORDAR PER OBLIDAR

Per tal de commemorar el 20è aniversari de l’ensorrament de l’edifici al carrer Cadí i, a més, passar pàgina del trist succés, el centre cívic Can Basté organitza aquest novembre una sèrie d’activitats relacionades, sobretot, amb la fotografia. Es tracta del projecte 20 anys d’aluminosi al Turó de la Peira, que es realitzarà de l’11 de novembre a l’11 de desembre a diferents espais del barri. A més, serà l’acte central de l’11è Fòrum Fotogràfic que, cada dos anys, celebra Can Basté.

“És un homenatge al barri i la seva gent pels vint anys de lluita i patiment que han hagut de viure”, explica Antonio Silva, president de l’AVV Turó de la Peira, entitat que hi col·labora. Els responsables de Can Basté destaquen la implicació dels veïns del Turó, que s’hi han abocat.

Des de l’11 de novembre es podran veure al Parc del Turó i a la plaça Can Basté dos plafons, rea-litzats pel fotògraf Ricard Martínez del Memorial Democràtic, que mostren el mateix espai, però amb vint anys de diferència. A la plaça Ignasi Urenda es podrà visitar una altra exposició a l’aire lliure, Quotidianitat d’una memòria apuntalada, a càrrec de Cuatro15. A Can Basté es podrà gaudir de la mostra del grup de fotògrafs Vist a Barcelona, que ensenyen la metamorfosi del bar­ri a la Sala Cava del centre. Can Basté també mostrarà aquells dies el vídeo documental Turó, fet per Projectart i Kymdiaz-estudi, i el treball Refotomatón, de Carles Calero, al seu vestíbul.

L’element culminant i innovador de la commemoració serà la col·locació en un espai encara per determinar d’un gran bloc de ciment, en el qual s’hi haurà imprés (com si es tractés de paper fotogràfic) una fotografia del mateix lloc, però fa 20 anys. La complexitat de l’obra fa que encara no hi hagi una data concreta per a l’esdeveniment. Aquesta foto-escultura representarà per al barri el punt i final d’una història que va començar ara fa vint anys.

WhatsAppEmailFacebookTwitterTelegram