El projecte s’impulsa des del CAP de Ciutat Meridiana. Foto: Google Maps

El nombre d’embarassos en noies d’entre 15 i 19 anys dels barris de Ciutat Meridiana, Vallbona i Torre Baró s’ha aconseguit reduir gràcies a un projecte liderat per un grup de llevadores que impulsa el Servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) del CAP Ciutat Meridiana juntament amb altres centres de la ciutat que formen part de l’Institut Català de la Salut (ICS).

Així doncs, aquest projecte d’intervenció comunitària, que té com a protagonistes les llevadores del CAP, va aconseguir una reducció del 2,7% d’embarassos en adolescents entre els anys 2006 i 2015. L’any 2006 la xifra era d’un 9,4%, la més alta de la ciutat, mentre que el 2015 va baixar fins al 6,7%. Durant aquest mateix període, la mitjana al conjunt de Barcelona era d’un 1,9% el 2006 i d’un 1,4% el 2015. El projecte continua en marxa però les últimes dades que s’han recopilat fan referència al 2015.

Marta Boqué, llevadora del CAP Meridiana i una de les impulsores del projecte, explica que “el treball en col·laboració amb els casals de barri són claus per poder evitar aquests embarassos”. De fet, una part molt important del projecte és la de treballar l’educació sexual, que és fonamental a l’hora d’evitar embarassos no desitjats, que d’altra banda sovint són un factor que provoca que la noia embarassada deixi a mitges els estudis i ja no els reprengui.

Aquest grup de llevadores va presentar el seu projecte a finals de novembre durant la celebració de la tercera Jornada d’Atenció a la Salut Sexual Reproductiva que es va celebrar a la ciutat de Sabadell.