La cultura aconsegueix la sintonia entre tots els partits polítics. Foto: Pau Cortina / ACN

Aquest divendres polítics de tots els partits de la ciutat s’han reunit per presentar el Pacte per la Cultura de Barcelona. En el que es podria considerar una foto atípica, l’acte ha mostrat la bona sintonia entre tots els representants que han recalcat un objectiu comú: situar, altre cop, la ciutat en el mapa cultural europeu.

El pacte va néixer el novembre de 2019 impulsat per ERC i Junts. Segons ha explicat el regidor dels comuns, Joan Subirats, “ha estat un procés llarg perquè la pandèmia ho ha retardat, però finalment podem presentar un pacte que se centrarà en sis àmbits: cultures populars i interculturalitat, arts visuals, museus i disseny, media i comunicació, arts escèniques del cos i de la música, humanitats i literatura, i memòria, patrimoni i història”.

LA CIUTAT PERD PISTONADA CULTURAL
Un dels seus impulsors, Ferran Mascarell de Junts, ha explicat que el projecte va sorgir perquè la capital catalana havia deixat de ser un epicentre cultural en els darrers anys. “La ciutat estava perdent intensitat cultural, probablement pels canvis polítics del 2016”, ha afirmat Mascarell. “Estava perdent fortalesa en un moment en què s’estaven produint grans canvis culturals amb la digitalització i amb l’arribada de persones que no havien nascut a la ciutat”, ha afegit.

Així mateix, el regidor de Junts ha lamentat que en l’Índex de ciutats culturals i creatives d’Europa 2019, Barcelona ocupi la posició número 9. “Pujar de lloc hauria de ser un objectiu compartit”, ha dit.

“La cultura d’una ciutat com Barcelona no és cosa d’un sol partit i és compartida amb el sector privats de la ciutat”, ha assenyalat Mascarell. Així mateix, el regidor ha aprofitat per recordar que el sector cultural depèn de la rodalia barcelonina.

“Barcelona també és una ciutat dins l’àrea metropolitana, la capital d’un país i l’eix central d’una àmplia regió del sud d’Europa, tot això ho ha d’entendre la ciutat i se n’ha d’aprofitar”, ha considerat. De la mateixa manera, la regidora d’ERC, Gemma Sendra, ha afirmat que el pacte vol “impulsar els pols culturals que ens vinculin amb tota l’àrea metropolitana”.

Per últim, Mascarell ha assumit que aquest pacte és tan sols una primera passa. “Ens hauria agradat presentar un pla estratègic i no un pacte”, ha sentenciat.

TOTS ELS PARTITS A L’UNA
Una de les notes més meritòries de la sessió ha estat la sintonia entre totes les forces municipals. Així ho expressava el regidor Xavier Marcé del PSC quan ha dit que “un pacte cultural és una reclamació del sector i dels governants”. “Ha estat complicat i per això que ho puguem presentar avui té la seva singularitat”, ha afegit.

De la mateixa manera s’han expressat el representant del PP, Òscar Ramírez, i la de Barcelona pel Canvi, Eva Parera. En el seu cas, a més, han aprofitat per reivindicar la importància del sector privat en el sector cultural de la ciutat.