Nou Barris és l’únic districte on el PSC va ser el partit més votat en les eleccions municipals. Infografia: Línia Nou Barris

Ara fa quatre anys el PSC es va enfonsar en unes eleccions municipals que van impulsar Ada Colau a l’alcaldia. A Nou Barris, un dels grans feus socialistes de la ciutat, la gent va apostar clarament per Colau. En política, però, quatre anys són una eternitat, i en les eleccions municipals del passat 26 de maig es va evidenciar que el PSC, a Nou Barris, no havia mort. Els socialistes, amb Jaume Collboni al capdavant, van aconseguir ser la força més votada al districte. Uns vots que els van impulsar fins a la tercera posició, amb vuit regidors, després de només haver-ne obtingut quatre el 2015.

Així doncs, el PSC, que no va guanyar en cap altre districte excepte Nou Barris, va aconseguir un total de 19.193 vots que li van suposar el 28% dels suports i treure-li més de 3.500 vots a Barcelona En Comú, que va ser la segona força amb 15.686 vots (22,9%). Colau va perdre, respecte de fa quatre anys, gairebé 7.000 vots. El tercer partit més votat va ser ERC, que al conjunt de la ciutat va firmar uns resultats històrics que li van permetre guanyar les eleccions amb Ernest Maragall al capdavant. A Nou Barris, els republicans van obtenir 10.936 vots (16%) i van més que doblar els suports del 2015. Caldrà veure, però, si Maragall és alcalde, ja que tot apunta que Colau acabarà repetint.

El primer partit de fora del podi va ser la candidatura de Manuel Valls, Barcelona pel Canvi-Cs. Tot i les expectatives que havia aixecat, Valls va fracassar al conjunt de la ciutat i al districte es va haver de conformar amb 9.127 vots (13,3%). Per sota de Valls, a molta distància, s’hi va col·locar el PP de Josep Bou, que només va obtenir 4.601 sufragis (6,7%). Per últim, Junts per Catalunya va tornar a comprovar que a Nou Barris juga en camp contrari i no va arribar a la barrera del 5% (3.118 vots).

ELS BARRIS
La victòria del PSC es va reflectir clarament als 13 barris del districte, ja que els socialistes van aconseguir ser la força més votada en tots: Vilapicina i la Torre Llobeta, Porta, el Turó de la Peira, Can Peguera, la Guineueta, Canyelles, les Roquetes, Verdum, la Prosperitat, la Trinitat Nova, Torre Baró, Ciutat Meridiana i Vallbona.

El barri on la victòria de Jaume Collboni va ser més contundent va ser a Ciutat Meridiana, on va obtenir un espectacular 38,7% dels suports. Després de Ciutat Meridiana, Torre Baró va ser el segon barri amb millors resultats per als socialistes (33,9%), mentre que el tercer va ser les Roquetes (33,7%). La victòria més ajustada, en canvi, va ser a Vilapicina i Torre Llobeta, on el PSC va guanyar amb el 22,4% dels vots, menys d’un punt per sobre dels comuns (21,6%).

Pel que fa a Barcelona en Comú, a tots els barris va acabar en la segona posició, mentre que el tercer lloc se’l van repartir ERC i Barcelona pel Canvi-Cs. Els republicans van ser tercers a Vilapicina i Torre Llobeta, Porta, el Turó de la Peira, Can Peguera, la Guineueta, Verdum i la Trinitat Nova. Valls, per la seva banda, va aconseguir ser el tercer a Canyelles, les Roquetes, la Prosperitat, Torre Baró, Ciutat Meridiana i Vallbona.

Les europees deixen un triomf molt còmode del PSC

Les eleccions europees, que es van celebrar el mateix dia que les municipals, van confirmar el comportament dual de l’independentisme, que també va guanyar els comicis al Parlament Europeu al conjunt de la ciutat. En aquest cas, però, la victòria no va ser per a ERC, sinó que la força més votada va ser Lliures per Europa (JxCAT-Junts), que tenia Carles Puigdemont com a cap de llista.

La victòria independentista, però, no es va produir en tres districtes. Nou Barris va ser un d’ells, juntament amb Sant Andreu i Sant Martí. Aquí va ser el PSC, amb Josep Borrell de cap llista, el partit que va obtenir més vots.

Així doncs, la victòria socialista va ser molt contundent, ja que es va produir per gairebé 10.000 vots respecte d’ERC, que va presentar Oriol Junqueras de cap de llista. Concretament, el PSC va obtenir 21.758 vots (32%) i ERC 11.867 (17,4%). A no gaire distància d’ERC s’hi va col·locar JxCAT-Junts, ja que Puigdemont va rebre 9.021 vots (13,3%). El quart lloc va ser per a Catalunya en Comú-Podem (12,8%), el cinquè per a Ciutadans (10,8%) i el sisè per al PP (7,7%).

Pel que fa als 13 barris del districte, el PSC també va guanyar de forma molt còmoda en tots ells, mentre que ERC va aconseguir ser la segona força més votada a la gran majoria, concretament en 10. Només en tres ­–Ciutat Meridiana, Torre Baró i les Roquetes– va veure com la candidatura de Catalunya en Comú-Podem li guanyava la partida per no gaires vots.

WhatsAppEmailFacebookTwitterTelegram