Les eleccions al Parlament del passat 14-F van deixar a Nou Barris una victòria molt clara del PSC, que va ser la més contundent dels socialistes als sis dels 10 districtes de la ciutat on van ser la formació més votada. Així doncs, el PSC, gràcies a un total de 17.798 vots, va aconseguir un suport del 33,6%, una xifra que li va permetre quedar per davant d’ERC de forma molt còmoda. Els socialistes també es van emportar la victòria al conjunt del país, tot i que en aquest cas només va ser per vots, ja que en escons es va produir un empat a 33 amb ERC.

Els republicans, per la seva banda, van ser segona força a Nou Barris amb 9.267 vots (17,5%). Això va fer que la formació que liderava el socialista Salvador Illa aconseguís un marge de més de 16 punts percentuals respecte de la del republicà Pere Aragonès. El darrer lloc del podi va ser per a En Comú Podem, que va aconseguir 5.294 vots que van representar-li un suport del 10%. Els comuns, amb Jéssica Albiach al capdavant, van tornar a firmar uns resultats discrets en el còmput global, repetint els 8 diputats obtinguts el 2017.

LA IRRUPCIÓ DE VOX
La principal notícia negativa de la jornada electoral va ser la irrupció de la formació d’extrema dreta Vox, que va entrar al Parlament amb 11 diputats com a quarta força. Al districte, la candidatura que encapçalava Ignacio Garriga va aconseguir uns grans resultats i va recollir 5.010 vots (9,4%), que també li van permetre ser el quart partit.

La participació a Nou Barris va ser del 46,1%, la segona més baixa de tots els districtes

A no gaire distància de Vox es va situar JxCat, que va rebre el suport de 4.730 veïns (8,9%). La formació de Laura Borràs, tot i que en el resultat al conjunt del país es va haver de conformar amb la tercera posició, a Barcelona va ser la força més votada a quatre districtes de la ciutat (Sarrià-Sant Gervasi, les Corts, Gràcia i l’Eixample).

En sisena posició va quedar el que va ser el gran derrotat de la nit, Ciutadans. Després de guanyar les eleccions del 2017, va patir una patacada espectacular amb Carlos Carrizosa encapçalant la llista i va veure com només aconseguia retenir 6 dels 36 diputats. Al districte es va haver de conformar amb 3.942 vots (7,4%). Per sota de Cs va quedar el PP, que amb Alejandro Fernández de número 1 també va firmar uns resultats pèssims amb només tres diputats. Els populars, a Nou Barris, es van quedar en el 5,3% dels suports (2.835 vots). Per últim, la CUP-G va tornar a comprovar que Nou Barris no li és un districte gaire favorable i es va haver de conformar amb el vuitè lloc, amb 2.644 vots (5%). Els cupaires, però, amb Dolors Sabater de cap de llista van firmar un gran resultat al conjunt del país amb nou diputats.

BAIXA PARTICIPACIÓ
Lògicament, aquestes eleccions van estar marcades per la pandèmia. Això va provocar que la participació caigués en picat respecte les del 2017, que d’altra banda havien registrat una xifra rècord. Llavors va votar el 79,1% del cens, mentre que aquesta vegada ho va fer el 53,5%. A Nou Barris, per la seva banda, la participació va ser del 46,1%, la segona més baixa de tots els districtes i 11 punts inferior a la del conjunt de la ciutat, que va ser del 57,1%.

Els barris: el PSC guanya a tots i Vox és segon a dos

Pel que fa als resultats als 13 barris del districte, el vermell del PSC va tacar tot el mapa, ja que els socialistes van guanyar molt còmodament a tots ells.

El suport més ampli el van aconseguir a Ciutat Meridiana, on es van enfilar fins al 44,7% del total dels sufragis. Després de Ciutat Meridiana, les victòries més àmplies van ser a Roquetes (38,2%), al Verdun (37,3%), a Canyelles (36,7%) i a Torre Baró (36,6%).

Després del PSC, qui va aconseguir uns millors resultats va ser ERC, que va ser capaç de ser la segona força més votada a 11 dels 13 barris. Els republicans van tenir el suport més ampli a Can Peguera, amb un 23,2% dels vots, mentre que el segon millor resultat el van firmar a Vilapicina i la Torre Llobeta (19,8%) i el tercer a Porta (19,2%). D’altra banda, un dels aspectes negatius que crida més l’atenció és que Vox es va convertir en la segona força més votada a dos barris: a Torre Baró, on es va enfilar fins al 18,5% dels vots, i a Ciutat Meridiana (12%). D’altra banda, a la Trinitat Nova el partit ultra no va ser segon, sinó tercer, però va registrar una mica més de suport que a Ciutat Meridiana, ja que va arribar al 12,5%.

Pel que fa als comuns, el seu millor resultat el van obtenir a la Prosperitat, amb l’11,1% dels vots. El segon i tercer suport més ampli va ser al Verdun (10,6%) i a la Trinitat Nova (10,5%).

JxCat, per la seva banda, va tenir Vilapicina i la Torre Llobeta (13,7%) i la Guineueta (10,3%) com els barris amb més vots.

WhatsAppEmailFacebookTwitterTelegram