Un moment de l’acte d’homenatge a Puig Antich. Foto: Districte

Quaranta-dos anys després de la seva execució, Nou Barris, i el conjunt de la ciutat, van inaugurar el passat cinc de març un monument d’homenatge a Salvador Puig Antich a la plaça del barri de Roquetes que ja porta el seu nom.

Es tracta d’un monument obra de l’arquitecte Nicolás Aparicio i l’artista Gerard Cuartero que és una al·legoria a la llibertat en forma de passarel·la metàl·lica convertida en un balcó sobre Barcelona. Al monument hi ha una placa amb les dates gravades del naixement i l’execució de Puig Antich i el text següent: “Víctima de la dictadura del general Franco, executat al garrot vil”. La inauguració del monument es va impulsar durant el passat mandat arran d’una iniciativa del llavors regidor d’ERC Jordi Portabella en ocasió del 40è aniversari de l’execució.

Durant l’acte, que va comptar amb la presència d’un centenar de persones, entre les quals hi havia l’alcaldessa Colau i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, Montserrat Puig Antich, germana de Salvador Puig Antich, va llegir una emotiva carta adreçada al seu germà que va servir per recordar la seva figura. Montserrat Puig Antich va lamentar que el cas no s’hagi reobert, tot i que es va mostrar convençuda que “tot arribarà i ens donaran la raó. No pensem abandonar aquesta lluita”.

Per la seva banda, l’alcaldessa Colau va afirmar que “aquesta ciutat té moltes memòries que han volgut ser esborrades, però la gent no ho ha permès”, al mateix temps que va refermar la seva aposta per “la lluita pels drets i les llibertats, que fan que memòries com la de Puig Antich arribin fins avui”. Al seu torn, la presidenta del Parlament es va comprometre a “no tancar els ulls davant les injustícies històriques”.

Per últim, el cantautor Joan Isaac va cantar en record del jove anarquista executat fa 42 anys.