La il·luminació a Plaça Catalunya

La il·luminació de Nadal a Plaça Catalunya l’any passat. Foto: Blanca Blay/ACN

Barcelona donarà pas a l’encesa dels llums de Nadal des de la plaça Major de Nou Barris el pròxim dijous 24 de novembre a les 18:30 hores. Després que l’any passat es fes des de la plaça Catalunya, en aquesta ocasió l’acte d’encesa es torna a descentralitzar i es trasllada a Nou Barris.

A les 18.00 hores l’espectacle Anys Llum de la productora La Brutal, amb direcció de David Selvas, donarà pas a l’encesa de llums de tota la ciutat des d’aquesta plaça. Enguany, es dona continuïtat a la il·luminació estrenada l’any passat per a la plaça de Catalunya, Aragó i Gran Via. També s’il·luminaran plaça Urquinaona, l’avinguda Paral·lel i la Via Laietana. A Barcelona, els llums s’exhibiran als carrers entre el 24 de novembre i el 6 de gener.

Reducció del 31% del consum elèctric

L’Ajuntament aposta per instal·lacions LED i enguany retallarà 42 hores de l’enllumenat per estalviar consum. Tot plegat permetrà reduir un 31% el consum elèctric respecte l’any passat. Això implicarà que hi hagi en total 217 hores d’il·luminació nadalenca als carrers, 42 hores menys que les que hi va haver l’any passat (259). El consistori ja va explicar fa uns dies que la reducció d’hores de llum s’havia pres d’acord amb les patronals del comerç i la restauració.

Voluntat de “descentralitzar” l’acte d’encesa

Segons ha afirmat el primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, durant una presentació al Saló de Cent de l’Ajuntament, la voluntat és de “descentralitzar” l’acte d’encesa i que cada any es faci des d’un barri o districte diferent.

Collboni ha recordat que l’any passat el punt d’encesa va ser la plaça de Catalunya perquè el comerç del centre de Barcelona havia patit especialment l’impacte de la pandèmia. Amb tot, ha matisat que això no implica que la plaça de Catalunya estigui buida d’activitat. Per contra, ha assegurat que durant Nadal hi passaran coses si bé no ha volgut donar-ne detalls encara.

Anys Llum, un muntatge de teatre musical

Enguany l’encesa serà des de la plaça Major de Nou Barris amb Anys Llum, un muntatge de teatre musical en clau que es pregunta què passaria si desapareix un dels elements més importants per la celebració de Nadal a la ciutat. Segons ha explicat David Selvas, el muntatge planteja que a causa d’una baixada de tensió els treballadors municipals han d’anar casa per casa per dir que enguany no hi haurà encesa de llums nadalencs.

L’espectacle va des del descobriment del foc, passant per les Saturnalies de l’antiga Roma, l’edat mitjana, el descobriment de l’electricitat, fins a arribar als temps actuals. El muntatge comptarà amb una desena d’actors i actrius i la participació de la coral comunitària Musical’s Choir del Raval, el cor de joves de l’Escola de Músics del Raval.

La nit de l’encesa, al mateix escenari de la Plaça Major, també s’estrenarà en directe la cançó de Nadal que enguany han compost el jove duet de santandreuencs, Ginestà i que han titulat Barcelona és un regal.

Horaris dels llums de Nadal

Els horaris dels llums de Nadal seran els següents: de diumenge a dijous, anirà de 17:30 a 22:00 hores; dissabtes i divendres, de 17:30 a 23:00 hores; el 31 de desembre i el 5 de gener, de 17:30 a la 1.00 hores, i el 24 de desembre, vigília de Nadal, de 18:30 hores a la mitjanit. Tot i la reducció horària, l’Ajuntament invertirà 2’3 milions per a l’enllumenat nadalenc, per damunt dels 2,15 milions de la campanya anterior.

En total, ha dit Collboni, hi haurà 104 quilòmetres de carrers il·luminats a la ciutat, quatre quilòmetres més perquè s’allargaran alguns trams de carrers ja il·luminats, com ara la Ronda Sant Pere o Balmes.

Consistori i comerciants es mostren “oprtimistes”

Aquest any serà el quart any del ‘Barcelona Christmas Tour’, el circuit especial per conèixer l’enllumenat nadalenc del Barcelona Bus Turístic. Hi haurà sortides des de la plaça de Catalunya cada dia de la setmana entre el 24 de novembre i el 31 de desembre.

Preguntat per com preveu que sigui la campanya de Nadal per als comerciants en un context de crisi, el primer tinent d’alcaldia d’Economia ha admès que és un moment “de dificultats i incerteses” però ha assegurat que tant el sector com el consistori es mostren “optimistes”. En aquest sentit, Collboni ha fet valdre la capacitat de “sobreposar-se” als moments més difícils.