Montserrat Cuspinera, Quim Sangrà i Miquel A. Roman, consellers de districte d’ERC a Nou Barris

Sovint, quan parlem amb veïnes i veïns –part fonamental de la nostra feina– ens trobem que hi ha certa confusió en pensar que tots els que som en una institució governem aquella institució. Llavors expliquem que nosaltres, malgrat haver guanyat les eleccions, som a l’oposició i que som el primer grup de l’oposició, tant a l’Ajuntament, com a Nou Barris. Expliquem, doncs, que el grup municipal d’ERC no forma part del govern, però també deixem clar que, tot i que les decisions executives no són a les nostres mans, en cap moment dimitim de proposar i d’intervenir en aquells pactes que aportin millores substancials a la qualitat de vida de la gent dels nostres barris.

Un exemple és l’aprovació dels pressupostos de ciutat de 2021, en què la feina de la gent d’ERC, no només a l’Ajuntament sinó també a la resta d’institucions, ha permès un pressupost rècord, amb un increment de 300 milions d’euros que ha de millorar la capacitat de la ciutat per afrontar la crisi que ha provocat la Covid. Aquests recursos addicionals han permès augmentar en 25 M€ la despesa en serveis socials, especialment en atenció a la infància; destinar 50 M€ per a polítiques d’habitatge; destinar 26 M€ a la millora d’infraestructures escolars; incrementar en 25 M€ les polítiques de promoció econòmica; injectar recursos en sectors econòmics claus per a la ciutat, com ara 20 M€ per a la rehabilitació energètica d’edificis o 10 M€ als sectors més afectats per la crisi. Finalment, s’han destinat 30 M€ a inversions directes als districtes i a decidir des dels districtes.

Aquest darrer punt es materialitza a Nou Barris en una inversió extraordinària de 3,7 M€, destinada a una sèrie d’actuacions pactades pel grup d’ERC de Nou Barris amb l’equip de govern del Districte. La partida més important, 1,3 M€, serà per a la substitució de la coberta d’amiant de l’escola Prosperitat/institut Galileo Galilei, una demanda de les seves comunitats educatives i del veïnat de Prosperitat, aturada a l’espera de pressupost. També es dedicaran 865.000€ a l’execució del projecte de rehabilitació de la masia de Can Valent, un edifici històric que fa massa anys que espera ser salvat de la ruïna total, una intervenció llargament reivindicada per l’AVV de Porta, l’Arxiu Històric i diversos col·lectius del barri. També en l’àmbit de la dignificació del patrimoni, s’impulsarà el projecte per a la conservació i l’habilitació d’una passera sobre l’aqüeducte entre Ciutat Meridiana i Can Cuiàs; un primer estudi per a la rehabilitació del Xalet de Trinitat (la coneguda com a casa de la Bruixa) i la instal·lació d’elements de memòria que divulguin les figures de Francesc Layret, Salvador Alloza o de les dones de les Cases del Governador, entre d’altres.

Patrimoni, memòria i millora de l’espai públic s’uniran en la remodelació de la plaça Francesc Layret i el carrer Conflent, amb la dignificació de les estàtues de Jaume Plensa i la millora de l’espai urbà i la il·luminació. També s’incrementarà el mobiliari esportiu a parcs i places, amb prop d’una quarantena de taules per a tennis taula, a més de cistelles de bàsquet, xarxes de vòlei i una instal·lació de cal·listènia al barri de Canyelles. Però en l’àmbit esportiu destaquen els 380.000€ per a l’inici del projecte del poliesportiu d’Artesania, una promesa que el barri de Canyelles fa anys i anys que espera.

Altres intervencions de menor import, però no menys importants, són la millora dels locals de l’antiga Escola Benjamí; l’inici del projecte per baixar de la vorera el carril bici d’Arnau d’Oms; obres d’adequació d’espais del Rec Comtal a Vallbona; intervencions als carrers de Torre Baró per facilitar el pas dels autobusos o l’estudi per a la insonorització de sales al Centre Cívic de Zona Nord.

Finalment, es destinaran 200.000€ a intervencions per a l’accessibilitat a l’espai públic i als comerços per a les persones amb mobilitat reduïda i una quantitat equivalent per a la dotació d’equipament tecnològic als equipaments municipals, perquè el posin a disposició de les entitats.

Accessibilitat, patrimoni, salut, millora de l’espai públic, esport, bretxa digital, millora dels espais educatius… Mai n’hi ha prou, però des d’ERC pensem que amb aquest acord fem tot un seguit de petits passos per millorar la vida al nostre districte.

per Quim Sangrà, conseller portaveu d’ERC a Nou Barris