Que la temporada estival d’enguany no serà, ni de lluny, comparable a la de qualsevol any recent és quelcom que ja tothom sap i que s’ha assumit, fins i tot per part dels sectors que en viuen: el de la restauració i el del turisme.

De fet, a principis del mes passat, la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, va mantenir una reunió amb diferents agents i representants del sector turístic, segons van explicar des de la Generalitat. Aquesta trobada, però, va generar un cert malestar en la FAVB, que va criticar que “no es pot pensar només a rescatar les empreses: s’ha de pensar en els seus treballadors i treballadores i, més enllà, en l’oportunitat de fer un canvi estratègic de model” envers la dependència que la ciutat (i bona part de la resta del país) tenen respecte del turisme.

En aquest sentit, des de la federació apunten que molt abans de la pandèmia ja havien incidit en la necessitat de fer “un replantejament profund del sector turístic” i asseguren que aquest és el moment perfecte per poder fer-lo.

TANCAMENT DELS PISOS TURÍSTICS
Aprofitant la situació de reflexió col·lectiva que estem vivint, una quarantena d’associacions veïnals i de federacions d’associacions de veïns van fer arribar, també durant el mes passat, una petició al govern de Pedro Sánchez perquè tanqui els pisos turístics “per poder ser una font d’expansió del risc sanitari del coronavirus”.

En un text conjunt, les entitats denunciaven que des del punt de vista sanitari és una “bestiesa” que aquests puguin continuar operant, ja que molts estan en blocs on viuen “persones grans i d’altres que formen part dels col·lectius de risc” i van denunciar que, sovint, en aquests pisos turístics hi ha persones que no tenen massa cura de la neteja i la higiene.

Per aquestes raons, les associacions de veïns sol·liciten a l’executiu de Sánchez que deixi de considerar-se servei essencial qualsevol establiment (pis turístic, hotel o pensió) que no tingui accessos diferenciats per a veïns i persones allotjades i que es prenguin mesures per evitar que se segueixin fent reserves a portals com Booking.com o AirBNB mentre duri l’estat d’alarma.

LA XARXA SET ES PRONUNCIA
Qui també ha volgut pronunciar-se sobre la situació de les conseqüències de la Covid-19 sobre el turisme és la xarxa Sud d’Europa Front la Turistizació (SET). Aquesta entitat considera que no cal rescatar el sector turístic agreujant el deute públic i que cal que els governs revisin la seva despesa pública perquè aquesta pugui respondre a les necessitats bàsiques de la població.

WhatsAppEmailFacebookTwitterTelegram