El segrest del bus, l’any 1978. Foto: Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris

Una de les històries més icòniques de Torre Baró farà el salt a la gran pantalla 45 anys després. El maig de 1978, un conductor d’autobusos i activista veïnal, Manuel Vital, es va convertir en heroi en segrestar el bus de la línia 47 i portar-lo fins al barri. El seu objectiu era desmentir l’argument de l’Ajuntament, que negava el pas d’aquest transport públic per Torre Baró al·legant que el camí per accedir-hi no era apte per a aquells vehicles. Gràcies a Vital, poc temps després, es va aconseguir que el bus arribés a Torre Baró. Una fita que aviat serà una pel·lícula.

L’Associació de Veïnes i Veïns de Torre Baró ha anunciat aquesta setmana que la productora de la pel·lícula, a més, ha contactat amb l’entitat perquè vol comptar amb gent del barri per aparèixer al film com a extres. Així, la setmana vinent es faran dos càstings. El primer serà dilluns, 15 de maig, al Centre Obert Torre Baró i el segon es farà divendres, dia 19, al Casal de Barri. S’hi poden presentar nens i nenes de 7 a 12 anys i homes i dones de totes les edats.

Un impuls per al barri

La presidenta de l’AVV Torre Baró, Micaela Rodríguez, assegura que el veïnat està “molt content” i engrescat amb la pel·lícula. D’entrada, és una bona notícia que s’expliquin i reivindiquin uns fets tan importants per al barri, però per a Rodríguez el que ha marcat la diferència ha estat la manera de treballar de la productora. “Mira que s’han fet pel·lícules a Torre Baró, però fins ara mai havien comptat amb la gent del barri. És el primer cop que una productora es posa en contacte amb l’associació”, destaca.

La productora del film arranjarà els gegants i recuperarà la bandera del barri

La pel·lícula no serà l’únic que guanyarà Torre Baró amb tota aquesta experiència, sinó que també recuperarà elements del seu passat que havien quedat descuidats. Per exemple, la productora s’ha compromès a arranjar els gegants del barri, que fa anys que no surten al carrer i estan deteriorats. Segurament aquestes figures faran una aparició al film, però el més rellevant és que després estaran a disposició del veïnat per enriquir la cultura popular local.

I això no és tot: l’empresa també ha dedicat esforços a rescatar de l’oblit la bandera del barri. “La majoria dels veïns i veïnes actuals ja no la recordàvem”, admet Rodríguez, que celebra la reaparició d’aquest símbol. La presidenta de l’associació veïnal insisteix a dir que “s’estan fent les coses molt bé” i considera que tot plegat donarà “bona visibilitat al barri”.