Un moment de la manifestació del dissabte 28. Foto: Twitter (@Lucia___M)

Més d’un miler de persones van ocupar de forma simbòlica el passat dissabte 28 de gener la Rambla per denunciar el “turisme massificat” que afecta aquesta simbòlica avinguda de Barcelona i per, al mateix temps, reivindicar “el dret a viure a la ciutat”.

La protesta, batejada amb el nom de #OcupemLes Rambles i organitzada per la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), va reunir 36 associacions i entitats del teixit associatiu, urbanístic, sanitari o veïnal, entre altres, com ara els sindicats CGT i IAC, plataformes de defensa de l’habitatge com la PAH o 500×20, el col·lectiu de l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS) o els equips de recerca Observatori DESC i Observatori d’Antropologia del Conflicte Urbà.

Els manifestants, que duien una pancarta de capçalera on es podia llegir ‘Barcelona no està en venda’, van recórrer la Rambla durant dues hores mentre els turistes observaven amb curiositat la marxa. Des de les 10 del matí, al costat del primer quiosc de Canaletes ja hi havia un punt on s’informava dels motius de la protesta en diferents idiomes i una mica abans de dos quarts d’una del migdia els manifestants van començar a baixar Rambla avall.

ATURADA A LA BOQUERIA
Quan la marxa va arribar a l’altura del pla de la Boqueria, un ampli grup de manifestants van entrar al mercat amb carretons de la compra per denunciar la transformació que ha patit l’espai en els darrers anys, allunyant-se dels usos originaris.

A la protesta també s’hi van poder veure la regidora de la CUP, Maria José Lecha, i la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin. Pin va recordar que l’aprovació del Pla Especial Urbanístics d’Allotjaments Turístics (PEUAT), que havia obtingut el vistiplau un dia abans, i el Pla d’Habitatge, seran dues eines que permetran combatre algunes de les denúncies veïnals fetes durant la manifestació. La regidora també va remarcar la necessitat que l’administració, els veïns i el sector privat treballin conjuntament per aconseguir que el turisme reverteixi positivament sobre la ciutat. Per la seva banda, Lecha va afirmar que el PEUAT, tot i que permetrà avançar en la regulació d’aquestes problemàtiques, no és suficient.

MANIFEST FINAL
La protesta veïnal es va acabar amb la lectura d’un manifest on totes les entitats firmants van denunciar que en els darrers 10 anys Barcelona ha viscut un procés que ha provocat que la ciutat estigui “en venda”, una situació de la qual el document responsabilitza el fet que “el fenomen especulatiu ha adquirit una dimensió global, impulsat pel capital financer i la complicitat de les elits polítiques de Madrid i Catalunya, que volen transformar la ciutat en un gran negoci”.

Aquesta realitat, afirmen els signants del manifest, provoca que el model de gentrificació de la ciutat creixi i acabi “expulsant el veïnat dels barris, fomentant la sobreexplotació turística d’un model promogut pels grans operadors”.

WhatsAppEmailFacebookTwitterTelegram