Foto: CiU

El candidat per Convergència i Unió, Xavier Trias, considera en el seu programa electoral que Nou Barris ha de donar un pas endavant en dos sectors, en matèria d’ensenyament i formació, disminuïnt encara més el fracàs escolar, i en el sector econòmic, donant suport als emprenedors que s’instal·lin al districte.

Quin és el gran projecte de la propera legislatura a Nou Barris?

El gran projecte per a Nou Barris és que hi arribin la feina, els llocs de treball i les inversions per a que hi desaparegui l’atur; en definitiva, que hi hagi progrés social i econòmic. El districte ha patit un allunyament progressiu de la mitjana de riquesa de Barcelona. Barris com Torre Baró, Vallbona o Ciutat Meridiana han estat molts cops oblidats. Altres barris pateixen veritables problemes socials: fracàs escolar, atur, pobresa… Nou Barris, que va ser aparador dels governs de Maragall, ha patit una forta regressió aquests anys, víctima de polítiques ineficaces. Nou Barris ha de convertir-se en un districte generador de llocs de treball.

Com pot Barcelona lluitar contra la crisi?

L’atur és la principal preocupació de la gent. El primer objectiu serà la lluita contra l’atur. La meva obsessió com a alcalde serà crear llocs de treball a tots els barris. Impulsarem mesures per crear riquesa i evitar que tanquin empreses per manca de liquiditat. Cal generar oportunitats i intentar que ningú no es quedi enrere.

Quina serà la seva primera mesura com a alcalde?

La primera mesura serà crear una Taula de Seguiment de la Crisi, on participaran els grups polítics, els agents socials, sindicats i patronal, i les entitats del Tercer Sector, per prendre decisions i aprovar mesures amb l’objectiu prioritari de crear ocupació i evitar el tancament d’empreses.

Barcelona és segura?

Un de cada quatre barcelonins assegura haver estat víctima d’un delicte en el darrers anys, segons dades oficials. És intolerable que tinguem un índex de victimització que feia anys que no es registrava. El senyor Hereu diu que ha posat 1.000 agents de la Guàrdia Urbana en aquest mandat, però això no és cert. Només hem augmentat la plantilla en poc més de 300 agents i avui tenim els mateixos efectius que l’any 1987. Nosaltres desplegarem el guàrdia de barri, que serà una persona que farà prevenció, arrelada al territori i que interactuarà amb veïns, comerciants i teixit associatiu. També exigirem la dotació de Mossos d’Esquadra que pertoca.

Què li falta i sobra a la ciutat?

Avui a Barcelona li falta un govern fort. Vull liderar un govern fort, que actuarà des de la lleialtat i que prendrà decisions col·legiades. El meu referent no serà mai un govern trencat i dividit com el que hem tingut aquests anys amb el PSC i Iniciativa. Ara bé, també expresso la meva disposició a col·laborar amb totes les forces polítiques. Vull deixar clar que em presento a les eleccions amb un compromís de canvi i això no passa per anar de bracet amb els que ens han manat durant tres llargues dècades. No m’agrada pensar en que sobra res o ningú. Estic a favor de transformar i arranjar el que no està bé.

Quina Barcelona proposa per al futur?

Barcelona necessita dotar-se d’una nova visió. Després de 32 anys de governs municipals del PSC, la capital catalana ha exhaurit el model sobre el qual va avançar durant els anys vuitanta i noranta. Des de l’entrada al segle XXI, Barcelona ha perdut oportunitats. L’Ajuntament va encunyar el lema “Barcelona, posa’t guapa!”, que era un bon resum d’una proposta, centrada en la reforma urbana i, sovint, massa centrada en l’estètica. Aquest model s’ha esgotat. Nosaltres proposem canviar el lema per “Barcelona, regenera’t”, en el que la dimensió humana i donar resposta a les necessitat dels veïns serà l’eix principal.

Per què l’hauria de votar?

Després de 32 anys de govern dels mateixos, ofereixo un canvi en positiu a Barcelona que tingui com a prioritat les persones i donar resposta a les necessitats de la gent per convertir la ciutat en una referència mundial en qualitat de vida. Tot plegat, oferint una nova manera de fer política i de governar la ciutat que té com a eixos principals escoltar la gent i col·laborar amb la societat civil sense fer-los la competència; i en el marc d’una administració que serà exemplar per la seva austeritat i per complir i fer complir les normes.