Veïns del Fòrum es van manifestar el passat 5 de juliol a la plaça Llevant per expressar el seu rebuig a les diferents problemàtiques que, diuen, els toca patir pel fet de viure a la zona.

Sota el lema L’entorn del Fòrum diu prou, els concentrats van denunciar els problemes relacionats amb “els sorolls, l’incivisme i la contaminació”. Pel que fa als dos primers, en els darrers anys, les diferents entitats veïnals com Zona Fòrum o l’Associació de Veïns Barris Maresme denuncien que l’alta concentració d’esdeveniments, sobretot festivals de música, que acull el Fòrum “condicionen i limiten el dret al descans de les persones i la convivència en els espais públics comuns”.

Respecte a la contaminació, les mateixes entitats i altres col·lectius implicats en aquestes reivindicacions, com la Plataforma Aire Net, denuncien que la incineradora de Tersa supera els límits d’emissió de partícules contaminants que està permesa. De fet, una denúncia presentada per Aire Net ha provocat que la Fiscalia de Medi Ambient hagi obert una investigació sobre els nivells de contaminació que genera la incineradora.

Paral·lelament, el mateix dia 5, aquestes associacions i altres entitats ecologistes van acusar l’Ajuntament d’“enganyar” amb la nova empresa elèctrica pública. S’oposen al fet que l’empresa s’alimenti en més d’un 98% de l’energia que es produeix pels residus de la planta del Fòrum. De fet, per referir-se a tot el que es produeix a la planta, en lloc d’energia verda, s’hi refereixen com energia negra.

“GAT PER LLEBRE”
En aquest sentit, dies abans de la concentració, al portal web d’Ecologistes en Acció es va publicar el comunicat Gat per llebre, un text en el qual ja s’exposava que el moviment veïnal i ecologista de la ciutat i d’altres municipis de l’Àrea Metropolitana estan en contra que l’electricitat generada a la incineradora de Barcelona sigui comercialitzada per l’Ajuntament de Barcelona com si fos energia renovable.

De fet, el manifest va més enllà i assegura que es tracta d’una “enganyifa contrària als objectius expressats al mateix programa electoral de Barcelona en Comú” i que, si aquesta electricitat negra continua sent considerada verda per part dels responsables de l’Ajuntament, denunciaran la responsabilitat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) encapçalada per Ada Colau com a presidenta i Eloi Badia com vicepresident de medi ambient.