Nou Barris disposarà des d’aquesta setmana d’un banc del temps per donar servei als ciutadans que ho vulguin. Es tracta del primer banc del temps del districte i estarà ubicat al barri de Ciutat Meridiana, al carrer Pedraforca 2, i l’atenció al públic es farà un cop per setmana, els dimecres de 16 a 18 hores.
L’objectiu principal del banc del temps és promoure intercanvis solidaris que contribueixin a crear vincles comunitaris i millorar la qualitat de vida de les persones. Aquest projecte està pensat amb la finalitat de millorar la relació i l’ajuda mútua entre veïns i veïnes intercanviant temps i habilitats. La unitat d’intercanvi o moneda en el banc del temps és l’hora, amb independència del servei que s’ofereixi o que es rebi i tots els serveis tenen com a preu el temps que es tarda per fer-los.
La regidora del Districte de Nou Barris i d’Usos del Temps, Irma Rognoni, ha explicat que “era molt important que al districte tinguéssim aquest servei que facilita molt la vida als seus usuaris, ja que pots emprar les teves habilitats per ajudar altres persones i que aquestes persones puguin cobrir alguna mancança teva”.
Aquesta iniciativa de suport solidari entre veïns està organitzat pel Pla Comunitari de Ciutat Meridiana i veïns del barri. Els coordinadors són l’Associació Salut i Família i disposa de l’impuls del programa Temps i Qualitat de Vida de la Regidoria de Família, Infància, Usos del Temps i Discapacitats i del mateix Districte de Nou Barris.

A CADA DISTRICTE
Barcelona és un referent dels projectes del bancs del temps a escales nacional i internacional i el seu model de gestió està fonamentat en el voluntariat. Cada servei del banc del temps es basa en el concepte de proximitat i el gestionen les persones usuàries o entitats veïnals vinculades al barri que tenen cura del seu funcionament i coordinen el servei d’intercanvis. L’accés als bancs del temps és lliure i estan oberts a tota la ciutadania. Actualment n’hi ha a nou districtes i el repte és ampliar-ho a tots.
A través d’aquests intercanvis de temps es motiva les persones per ajudar-se sense cap interès econòmic, i es dóna valor als petits treballs de la vida diària: petits bricolatges, acompanyaments per passejades, costura, lectura a invidents, cura d’infants i nocions d’informàtica, entre d’altres.

Una eina d’inclusió social

El projecte Banc del Temps és una eina d’inclusió social, potencia l’intercanvi generacional, la conciliació de la vida personal, familiar i laboral en condicions d’igualtat entre homes i dones. Les bones pràctiques tenen com a finalitat una millora de la convivència d’un barri valorant les aportacions individuals com un bé per a la comunitat, alhora que augmenta l’autoestima de cada persona perquè valora allò que s’ofereix sense importar l’aspecte econòmic.
La cooperació, la confiança en els altres i l’anticonsumisme són presents en tots els intercanvis, que es produeixen a més a més entre persones de diferents edats i generacions. Tot plegat, una combinació que fa que aquest servei sigui útil en tots els sentits, tant per a les persones com per al barri.