L’activista veïnal Rafa Juncadella va morir el passat 7 de febrer a 87 anys. Juncadella era un gran referent al barri de Roquetes i al conjunt del districte, on des de finals de la dècada dels 70 va formar part de diferents reivindicacions veïnals i va tenir un paper molt destacat en la vida social i cultural del barri.

Nascut el 1931 a Sant Vicenç dels Horts, Juncadella va ser un activista a favor de l’accés a l’educació i la cultura. Aquests dos pilars van ser els que van guiar totes les seves lluites. Alguns exemples són la Xarxa d’Intercanvi de Coneixements o el Festival Sopes del Món, del qual en va ser el promotor i que se celebra des de fa 15 anys per reivindicar la riquesa cultural de Nou Barris.

NICARAGUA
La figura de Juncadella no s’explica sense parlar de Nicaragua. L’any 1977 va començar a fer de professor a l’escola d’adults Freire després d’haver tornat de Nicaragua, on va exercir de sacerdot. En arribar a Catalunya va penjar els hàbits.

El lligam amb el país centreamericà el va continuar amb la primera brigada a Nicaragua, un projecte d’agermanament entre Roquetes i el barri de Boris Vega, a la ciutat d’Estelí.