Catalán, en una imatge d’arxiu. Foto: Amador Expósito

Nou Barris va perdre ahir un dels seus grans referents de la lluita veïnal, Ignasi Catalán. Catalán, que actualment vivia a la Trinitat Vella (Sant Andreu), va ser al llarg de la seva vida un incansable activista veïnal.

El seu compromís en la defensa dels drets dels veïns va començar a la Hermandad Obrera de Acción Católica (HOAC), des d’on va passar a ser un dels fundadors de l’associació de veïns del sector Trinitat-Torre Baró-Vallbona, l’any 1970. Més endavant va ser ell qui va proposar el nom d’Associació de Veïns de Nou Barris, ja que va considerar que la denominació més sintètica ajudava a fer més visibles les reivindicacions. La idea va ser tot un èxit, ja que Nou Barris va acabar sent el nom del districte quan l’Ajuntament va crear la nova demarcació de districtes de la ciutat. En aquell moment Trinitat Vella va passar a formar part del districte de Sant Andreu i ell va continuar lligat al seu barri.

La seva darrera aparició pública va ser l’any passat, quan es va inaugurar a Torre Baró un faristol que recorda la història de l’Associació de Veïns de Nou Barris. Durant l’acte va pronunciar unes paraules molt emocionants. Des de la FAVB i la Coordinadora d’Associacions de Veïns i Entitats de Nou Barris han expressat la seva tristesa per la pèrdua de Catalán. “Amb ell marxa una part de la història de lluites, reivindicacions i solidaritat dels nostres barris obrers”, han dit des de les entitats.