La gestió de l’aigua és una de les qüestions on les entitats han reclamat tenir veu. Foto: FAVB

La Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) i el Consell d’Associacions de Barcelona (CAB) han reclamat un nou reglament municipal de participació ciutadana després que la justícia hagi rebutjat el recurs contra la sentència del TSJC que va anul·lar el reglament de l’Ajuntament de Barcelona que preveia les consultes i multiconsultes.

Les dues entitats creuen que la decisió del tribunal és un “atac frontal al dret a la participació” ciutadana. És per això que demanen al govern que lidera l’alcaldessa Colau i a la resta de grups municipals que facin una nova norma que “mantingui l’esperit del reglament suspès” i demanen que es faci “de forma ràpida”. A banda, es comprometen a col·laborar en l’elaboració del nou reglament.

En paral·lel també demanen a les forces que tenen representació al Congrés que eliminin l’article 71 de la Llei Reguladora de les Bases de Règim Local, que obliga a tenir un acord previ i per majoria absoluta i l’autorització del govern central per poder fer una consulta.

A principis de març, el Tribunal Suprem va rebutjar l’admissió a tràmit del recurs presentat per l’Ajuntament contra la sentència del TSJC que va anul·lar el reglament de participació ciutadana. El novembre del 2019 el TSJC va anul·lar-lo arran d’un recurs presentat per Abogados Catalanes por la Constitución perquè no explicitava que cal demanar permís al govern espanyol per aprovar aquest tipus d’iniciatives.

A principis de mes, l’Ajuntament ja va apuntar que treballaria per “actualitzar” el Reglament de Participació a partir del que marquen les sentències judicials i “incorporar-hi” altres projectes com els pressupostos participatius i la participació digital i telemàtica.