El barri de Vilapicina i la Torre Llobeta va viure el passat 9 de març un dia molt especial per a la memòria històrica i la lluita social de Nou Barris. El dia va servir per celebrar i fer efectiu el canvi de nom de l’avinguda de Borbó per l’avinguda dels Quinze i per inaugurar la placa que recorda la històrica Associació de Veïns de 9 Barris, al barri de Torre Baró.

Així doncs, la jornada va arrencar a dos quarts d’onze del matí amb un acte a la pèrgola de Costa i Cuixart amb Can Xirigoi, que va incloure una xocolatada. La iniciativa per canviar el nom d’aquesta avinguda va sorgir de l’Associació de Veïnes i Veïnes de Torre Llobeta-Vilapicina i la Taula de Nou Barris per la República. Per tal de justificar el canvi en el nomenclàtor, les dues entitats van recordar que a la cruïlla entre l’avinguda de Borbó i el passeig Maragall hi havia la parada del tramvia 46. El bitllet del viatge tenia un preu de 15 cèntims, que és l’origen d’aquest nom popular que ara ha passat a ser oficial. El nom d’avinguda de Borbó va ser escollit pel règim franquista l’any 1942.

Dues hores més tard es va fer el segon acte del dia, que va tenir lloc a l’avinguda Escolapi Càncer, i que va servir per estrenar la placa en homenatge a l’Associació de Veïns de 9 Barris. La iniciativa va sorgir de la Coordinadora d’Associacions de Veïns i Entitats de Nou Barris, l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris i la Taula per la Memòria Històrica de Nou Barris i serveix per reconèixer la tasca de l’entitat veïnal, que va néixer el 1970 sota el nom d’Asociación de Vecinos del sector Vallbona-Torre Baró-Trinidad per lluitar contra l’especulació urbanística.