Una dona a punt d’entrar al metro. Foto: Albert Cadanet / ACN

L’Àrea Metropolitana de Barcelona ha reclamat al govern espanyol que compleixi la seva paraula i aporti els fons extraordinaris “d’aplicació immediata” per cobrir el dèficit que pateix el transport públic urbà i també la caiguda d’ingressos dels taxistes. La petició s’ha fet aquesta setmana a través d’una moció al Consell Metropolità.

Actualment l’escenari econòmic per al transport públic urbà és molt delicat a causa de la caiguda d’ingressos provocada per la pandèmia. La demanda ha quedat estancada en un 60%, en el millor dels casos, mentre que l’oferta s’ha mantingut o, fins i tot, en alguns casos s’ha ampliat. Un exemple és el cas dels autobusos de gestió indirecta, on l’AMB calcula unes pèrdues de 18,5 milions d’euros, que només representen una part molt petita del conjunt del sistema.

La petició de l’AMB arriba després que fa uns mesos el Parlament en fes una de similar. Llavors es van demanar 600 milions d’euros per poder tirar endavant. De moment, però, es desconeix quina és la quantitat de diners que l’executiu de Pedro Sánchez destinarà a les comunitats autònomes específicament per al transport públic.