El pla s’impulsa amb la voluntat de millorar les condicions de vida al barri i ja ha organitzat una jornada de participació veïnal a la Casa de l’Aigua. Foto: Línia

Perseguint l’objectiu de combatre els desequilibris que hi ha a la ciutat, a principis d’aquest any l’alcaldessa Ada Colau va anunciar la creació del Pla de Barris, “un pla de xoc per revertir l’actual situació de desigualtat d’alguns àmbits de la ciutat”. Es tracta d’una iniciativa amb una dotació pressupostària de 150 milions d’euros i que començarà a aplicar-se en primera instància a la Trinitat Nova, al Besòs Maresme (a Sant Martí) i al Bon Pastor i al Baró de Viver (a Sant Andreu). Després de l’estiu s’impulsarà una nova tanda que inclourà els barris de la zona nord del districte, així com els més propers al Besòs i també els barris de la Marina, a Sants-Montjuïc.

TRES GRANS ÀMBITS
El Pla de Barris persegueix diferents objectius, com ara la recuperació i l’impuls de l’activitat econòmica, resoldre els dèficits urbanístics, millorar les condicions de vida dels veïns, dotar-los de capacitat de decisió i renovar i modificar les formes de treball de l’administració.

Per tal d’aconseguir-ho, el consistori ha definit tres grans esferes d’actuació: el medi urbà, l’activitat i el desenvolupament econòmic i l’àmbit social, en els quals es desenvoluparan projectes estratègics.

En el cas concret de la Trinitat Nova, el primer es vol impulsar a través de diferents accions. Per exemple, mitjançant l’activació de les feixes com a nou espai obert al barri i a la ciutat, rehabilitant i millorant l’accessibilitat dels edificis, millorant la connexió del barri, garantint el servei i la proximitat dels equipaments i impulsant un espai públic de qualitat.

El segon gran àmbit pretén impulsar l’economia, fomentant el comerç de proximitat i lluitant contra l’atur. Aquest segon àmbit es vol complir, segons el consistori, activant els locals buits que hi ha actualment al barri, potenciant els petits comerços i promovent accions i programes orientats a la formació i a l’ocupació.

Per últim, en l’àmbit social l’Ajuntament vol promoure la Casa de l’Aigua entre els veïns, desenvolupar accions culturals i de recuperació de la memòria històrica, promocionar l’esport a l’aire lliure i donar suport a la creació d’un nou Pla Educatiu de barri. Precisament, aquest últim punt és prioritari, ja que l’Ajuntament defensa que el desenvolupament del barri passa per una formació adequada dels seus infants i joves, amb programes que puguin potenciar les seves capacitats, donar atenció a aquelles situacions socials de vulnerabilitat que impedeixen el correcte desenvolupament de la seva formació i treballar l’autoestima i els valors. Entre altres accions que es volen dur a terme, destaca un projecte de millora educativa al voltant de l’escola Sant Jordi que ha de millorar de forma integral els estàndards educatius del barri.

 

La col·laboració veïnal, clau

Un centenar de veïns van participar en la sessió de treball del Pla de Barris que es va organitzar a la Casa de l’Aigua el passat dijous 3 de juny.

La jornada va començar passades les 6 de la tarda, amb una breu explicació dels objectius i les actuacions dels tres àmbits d’actuació del pla. A continuació, una portaveu de la Taula Oberta de la Trinitat Nova i un representant de l’Associació de Veïns van llegir dos manifestos en els quals exposaven les seves principals demandes.

Tot seguit va començar la dinàmica de treball. Els assistents es van dividir en grups i durant gairebé una hora van fer propostes de millora, crítiques i suggeriments a les propostes del pla.

Més tard es van posar en comú aquestes idees. Algunes demandes van ser que s’activin els espais buits, que es dinamitzi el comerç, que es promogui l’esport a l’aire lliure, que es faci difusió de la història del barri o que es millori la mobilitat i els espais públics i que s’eliminin les barreres arquitectòniques.

La regidora Janet Sanz va cloure l’acte agraint la participació i va recordar que en el Consell de Barri del dia 15 es traçarà el full de ruta a seguir.

WhatsAppEmailFacebookTwitterTelegram