Una de les tres escultures, plena de brossa. Foto: Línia Nou Barris

L’escultor Jaume Plensa és un dels artistes catalans vius més importants que hi ha. Això, però, no sembla que sigui motiu suficient perquè el seu conjunt de tres escultures batejat amb el nom d’‘Escullera’ que hi ha a la plaça Francesc Layret des de l’any 1988 presenti un estat deplorable.

El passat 21 de juny la Síndica de Greuges de la ciutat, Maria Assumpció Vilà, ho va denunciar durant una visita al barri del Verdum. “Estan mal ubicades, amb brutícia acumulada al seu interior i sense cap mena d’identificació”, va lamentar Vilà. Les escultures de Plensa, va afegir la Síndica, s’haurien de “dignificar” i ubicar “en l’emplaçament que figurava en el projecte l’Escullera de la plaça Francesc Layret, en un moment en què la ciutat sembla que ha recuperat la seva estimació per l’obra d’aquest prestigiós escultor barceloní”. Un altre dels problemes és que dues de les tres escultures queden amagades a la part de la plaça que és zona verda.

SENSE IDENTIFICAR
De fet, el menyspreu cap a aquesta obra de Plensa és absolut. A banda d’estar plenes de brutícia i de no tenir cap mena de manteniment, tampoc hi ha cap senyalització que indiqui de quina obra es tracta. Això fa que el desconeixement entre els veïns de la presència d’una obra de Plensa al barri del Verdum sigui molt alt.

Des de l’Associació de Veïns i Veïnes de la Prosperitat ­–les escultures són a la frontera entre el Verdum i la Prosperitat– troben incomprensible que les escultures puguin estar com estan i fa temps que també ho denuncien. Reclamen que es millori el seu manteniment i que s’informi de la seva presència.

Des de l’Ajuntament admeten que, “com tota escultura exposada a l’espai públic, són susceptibles de ser víctimes d’actes vandàlics”, però asseguren que “la brigada de monuments, que engloba totes les escultures de Barcelona, revisa aquesta zona amb freqüència, diversos cops al mes, i treu la brutícia de les cavitats” que hi ha a les escultures.