Imatge de la jornada de portes obertes del març. Foto: Twitter (@EspaiAvinyo)

Després d’un inici molt convuls, amb l’assetjament de formacions feixistes i el rebuig d’una part dels veïns del carrer per motius gairebé sempre racistes, la mesquita del carrer Japó va celebrar a mitjans del passat mes de març el seu primer aniversari amb una jornada de portes obertes.

Un any després les coses han canviat. El suport d’una part important dels veïns i d’entitats locals, com la Xarxa 9Barris Acull, ha permès que aquest espai de la Comunitat Islàmica de Nou Barris funcioni amb normalitat. Durant la visita, que va tenir Abdelaaziz Elblout, el president de la comunitat, com a mestre de cerimònies, es va poder comprovar que la intolerància pràcticament ha desaparegut. És cert, però, que al carrer encara queden algunes pancartes als balcons contra la mesquita.

Al llarg de la visita, organitzada per l’Espai Avinyó i amb una assistència d’una vintena de persones, Elblout va anar explicant les diferents tasques que fa la comunitat. A banda de ser l’espai per a l’oració del col·lectiu musulmà, s’impulsen cursos d’àrab i s’organitzen diferents celebracions. Durant la seva explicació, el president de la comunitat va recordar els problemes que van tenir a l’hora de construir la mesquita perquè ningú els volia llogar un espai. Un cop instal·lats van començar les protestes dels veïns, que van arribar a fer 300 cassolades com a mostra de rebuig. També van patir les pintades i el trencament de la persiana per part dels grups més radicals.

ORDRE D’ALLUNYAMENT
Qui també va participar en la jornada de portes obertes va ser Lourdes Ponce, de la Xarxa 9Barris Acull. Ponce, que va estar implicada en el procés de mediació per resoldre el conflicte, va explicar que la tensió sobretot va disminuir quan un jutge va establir una ordre d’allunyament als grups d’extrema dreta respecte de la mesquita. És a dir, la força de la justícia va ser fonamental per millorar la situació. Ponce va afegir que ara només hi ha problemes amb alguns veïns.

La jornada es va acabar amb una degustació de pastes i te marroquí mentre els assistents feien preguntes per tal de conèixer millor els integrants de la comunitat musulmana.