La cultura, el coneixement, la formació, la tradició, l’associacionisme. Tot això és el el que ofereixen i fomenten els 51 equipaments que formen la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona i que es distribueixen per tot el territori de la ciutat per oferir un servei de qualitat i de proximitat.

Els Centres Cívics són equipaments que tenen com a objectiu el desenvolupament social i cultural i la promoció de la vida associativa de la ciutat. No només com a generadors de cultura, sinó també com a informadors i difusors de l’oferta cultural del districte i de la ciutat i donant suport a les iniciatives culturals ciutadanes.

De fet, aquest és un dels grans objectius de cara al futur en el qual la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona està treballant: obrir els centres a les iniciatives que neixen del territori per enfortir el moviment associatiu i crear vincles de col·laboració. En altres paraules, aconseguir que la relació amb la ciutadania sigui bidireccional.

Cada un dels 51 Centres Cívics té el seu propi catàleg d’activitats, però tots ofereixen formació, espectacles culturals (dansa, arts escèniques, música, etc.), exposicions i seminaris, entre moltes altres. A banda d’aquests serveis, els equipaments també disposen d’espais per llogar i cedir a les associacions dels barris, com bucs d’assaig, escenaris o sales d’actes.

INSCRIPCIONS MÉS SENZILLES

La Xarxa de Centre Cívics, a més, està treballant per facilitar l’accés dels ciutadans a l’oferta dels diferents centres. Per això s’ha creat un aplicatiu que permet matricular-se a tots els cursos i tallers des de casa.

Una altra de les apostes de la xarxa són els projectes culturals de ciutat: aprofitar els grans esdeveniments culturals i de coneixement de la ciutat, com ara congressos, per organitzar activitats als Centres Cívics. És el cas de la commemoració del Tricentenari, de la qual n’ha sortit l’exposició L’Aposta Catalana, que arriba a tots els districtes i que s’ha adaptat a la història de cada un dels barris on es pot visitar.

FOTOGRAFIAR LA CIUTAT

Un d’aquests projectes de ciutat és Objectiu BCN, que es fa a 12 Centres Cívics i que vol oferir un retrat de diferents visions de la ciutat. Es tracta d’un projecte de fotografia documental comissariat i coordinat per Samuel Aranda, premi World Press Photo 2012, i en el qual un grup de persones de cada un dels Centres Cívics treballaran per oferir un retrat fotogràfic de la ciutat.

Durant els mesos que dura Objectiu BCN (de febrer a juny de 2014), els participants rebran els consells d’alguns dels millors fotògrafs del panorama internacional, els quals faran de professors.

Les places per participar en aquestes classes estan exhaurides però també es faran 4 sessions magistrals al Museu del Disseny obertes a tothom. Les impartiran alguns fotògrafs tan reconeguts com Navia, David Airob o Cristina García-Rodero.

Centres Cívics de Nou Barris

CENTRE CÍVIC ZONA NORD Carrer Costabona, 3 / 932562900 – www.bcn.cat/cczonanord

CENTRE CÍVIC TORRE LLOBETA Carrer Santa Fe, 2 / 933585614 – bcn.cat/centrescivics

CENTRE CÍVIC CAN BASTÉ Passeig Fabra i Puig, 274 / 934206651 – www.canbaste.com

CENTRE CÍVIC CAN VERDAGUER Carrer Piferrer, 94 / 932768077 – www.canverdaguer.com