Inauguració Espai Línia Collboni

El primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, intervenint en l’acte. Foto: Joanna Chichelnitzky

Estrena lluïda. Divendres passat, en plena onada de calor, Espai Línia es va omplir de gom a gom en el dia de la inauguració d’aquest primer Centre de Comunicació de Proximitat impulsat pels diaris Línia i Comunicació 21 al carrer Girona, 52 de Barcelona.

Entre les prop de 150 persones que van assistir a l’acte inaugural hi havia polítics de la primera línia de gestió de la metròpoli, periodistes de renom i cares conegudes dels moviments veïnals. Molt pocs van voler perdre’s la presentació del nou espai, que vol convertir-se en un centre de trobada de tots els barris metropolitans: la Casa dels Barris. L’editor del Grup Comunicació 21 i impulsor de la iniciativa, David Centol, resumia l’essència del nou centre en el seu discurs de presentació, assenyalant que “Espai Línia és una idea més que un espai, una idea oberta a tothom”.

En aquest sentit, Centol va deixar clar que el nou espai té com a objectiu trencar la barrera entre els lectors i els mitjans que massa vegades s’ha instal·lat en el sector de la comunicació. “Volem reconnectar amb els lectors, però també amb les fonts d’informació, amb els territoris metropolitans i amb les administracions, especialment les municipals”, afirmava l’editor. És per tot això que Espai Línia serà un indret on es crearan continguts, però on també es duran a terme exposicions –la primera, ja en marxa, porta per títol La Barcelona desconeguda i vol fomentar el turisme km0–, cicles de conferències i debats, com el que just el dia abans ja va organitzar a Espai Línia el diari Ara sobre el dèficit fiscal i d’infraestructures.

El local, de 368 metres quadrats, està perfectament habilitat i equipat per atendre tota mena de trobades, amb una bona acústica, així com grans exposicions gràfiques i audiovisuals. Espai Línia vol estar al servei de totes les entitats, associacions de veïns i empreses vinculades amb el valor de la proximitat. Tots els serveis són gratuïts.

El valor de la proximitat

El primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, que va intervenir en l’acte, va remarcar la necessitat de tenir mitjans i administracions més properes a la ciutadania. “Hi ha coses que passen a la ciutat que si no les expliqués la premsa local no ho faria ningú”, afirmava el socialista.

Collboni posava com a exemple el bateig de dos gegants a la Verneda, una festa popular de gran impacte en aquest barri barceloní però que no hauria tingut repercussió sense diaris com els Línia. Tal com recordava Collboni en la seva intervenció davant d’una sala plena, en veure aparèixer aquella notícia als mitjans, el veïnat de la Verneda es va sentir orgullós i feliç. “Calen projectes com aquest, que són una ambaixada del món local al centre de Barcelona”, va afirmar el primer tinent d’alcaldia de la capital catalana, que va destacar que “Espai Línia és un projecte innovador”.

Inauguració Espai Línia

Prop de 150 persones van assistir a l’acte inaugural. Foto: Joanna Chichelnitzky

De la mateixa manera, Ramon Grau, president de l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC), va considerar, durant el seu discurs, que “el periodisme local és cabdal tant per a la llengua com per al país”. “Si hi ha un col·lectiu de mitjans que des de sempre han contribuït a arrelar i a construir identitat, que han defensat la llengua, que han esdevingut una eina de participació i pluralitat, que enforteixen la democràcia i que són un filtre contra les notícies falses, aquests són, en bona part, els mitjans de l’AMIC”, va argumentar Grau. “El cas dels diaris Línia ho exemplifica clarament, perquè expliquen la realitat de Barcelona i de la regió metropolitana des del rigor i el coneixement més proper, i amb professionalitat”, va afegir.

Qui també va intervenir en l’acte inaugural va ser el secretari de Difusió de la Generalitat de Catalunya, Jofre Llombart, que també va reivindicar la proximitat i va apuntar que els mitjans de comunicació han de ser espais d’anada però també de tornada, és a dir, projectes que obrin les seves portes, tal com planteja el nou Espai Línia.

Esperança enmig de la crisi

El periodisme és una professió travessada per moltes crisis. Durant l’acte, cap dels discursos va negar quelcom que sembla evident: la crisi del paper, la crisi econòmica i els moments d’incertesa global per la guerra d’Ucraïna i la pandèmia són sempre un fre a qualsevol iniciativa innovadora.

Malgrat això, Espai Línia va presentar-se com un projecte ambiciós. “El mitjà de comunicació total ja no pot ser només en digital o en paper”, deia Centol. L’editor del Grup Comunicació 21 va anar un pas més enllà en reivindicar que el nou projecte vol ser un espai “on passin coses que tinguin repercussió”.

La idea va ser compartida per Llombart, el qual, en un moment en què tot passa de pressa i a internet, va aplaudir un projecte com Espai Línia que reivindica la presencialitat i les coses fetes amb temps. Amb tot, el secretari de Difusió de la Generalitat de Catalunya va encoratjar els presents a la sala a donar suport al primer Centre de Comunicació de Proximitat. “Animo tothom a ajudar a omplir de vida Espai Línia perquè sigui un projecte d’èxit. Les paraules d’avui ara les hem de traduir en fets”, va concloure Llombart.

WhatsAppEmailFacebookTwitterTelegram