La casa estava situada al carrer Joaquim Valls. Foto cedida

El barri de la Prosperitat va patir dilluns una pèrdua. Es tracta de la caseta de la Villa de la Concepció, situada al número 65 del carrer Joaquim Valls, que va ser enderrocada en unes obres, tot i que a la seva façana descansaven uns ornaments fets amb la tècnica modernista del trencadís, tal com va denunciar l’Associació de Veïnes i Veïns de Prosperitat.

L’entitat va recordar que “el barri sentia la casa com a seva” i que formava part del conjunt de “cases i hortets” que ajudaven els veïns “a entendre la història del barri”. A més, l’associació va manifestar que desconeixia si s’havia arribat a comprovar el punt de l’article 27 de les Ordenances Metropolitanes d’Edificació abans d’efectuar la demolició.

“La sol·licitud de llicència ha d’aportar fotografies en què es pugui determinar si a l’obra que cal enderrocar o demolir hi ha algun element d’interès especial per a l’Ajuntament, des del punt de vista històric, artístic o tradicional”, sosté l’Associació de Veïnes i Veïns de Prosperitat.

Promeses sense complir

Això no és tot. L’entitat veïnal també va recordar que des de la Mesa de Memòria Històrica del Districte van dir a la comissió de memòria i patrimoni de l’Associació de Veïnes i Veïns de Prosperitat que tractarien d’aplicar els seus suggeriments a l’hora de valorar les cases i elements del barri. “La demanda és no entendre el patrimoni sols com aquells edificis amb una qualitat arquitectònica determinada, sinó com aquests espais i construccions que tenen un interès social i històric”, van comunicar membres de la Mesa de Memòria Històrica i van afegir: “Volem començar a treballar el catàleg des d’aquest punt de vista i encetar una revisió de tot el catàleg perquè aquesta revisió sigui una realitat tan aviat com es pugui”.

Tot i això, el comunicat veïnal va denunciar que, quatre anys després, no se’ls ha ensenyat “ni una línia d’aquella feina promesa”. És per aquesta raó que, des del seu punt de vista, “alguna persona no ha fet bé la seva feina i n’hauria d’assumir la responsabilitat”.

“No tenia protecció patrimonial”

Des del Districte, per la seva banda, expliquen que la finca “no tenia cap nivell de protecció patrimonial” i que la petició d’enderroc que van rebre “s’ajustava plenament a dreta i a la legislació vigent”. D’altra banda, recorden que el govern municipal està treballant en una actualització del catàleg patrimonial que, més enllà dels criteris arquitectònics clàssics, també tindrà en compte “la memòria històrica o el medi ambient”.

WhatsAppEmailFacebookTwitterTelegram