Francesc Freixanet

Freixanet és un ferm defensor de l’escola pública. Foto cedida

El professor de Roquetes Francesc Freixanet és d’aquelles persones que lluiten sense descans per allò que pot garantir la igualtat d’oportunitats, i aquesta és una de les raons per les quals és un dels dos candidats el Premi Nou Barris d’enguany en la categoria individual masculina. “És molt maco aquest reconeixement, però alhora penso que no sé si hi ha altres persones de Nou Barris que mereixen estar en el meu lloc”, reconeix Freixanet.

La principal lluita en la qual va participar va ser, recorda, reivindicar que l’escola Ton i Guida, que no podia sostenir-se per si sola perquè es trobava en un entorn “molt humil”, passés a ser pública. Era la manera d’evitar que desaparegués i, en conseqüència, deixés sense educació a prop de casa a molts nens i nenes. “Després de moltes manifestacions, tancades, lluites i entrevistes, entre altres, el 1986 vam aconseguir que el centre fos públic”, indica amb una emoció que denota que encara té molt present aquells dies.

Premi Ciutat de Barcelona

Més tard, a més, Freixanet també va estar en el col·legi quan en els anys noranta es va fusionar amb l’escola Antaviana. El centre va ser reconegut en el 2014 amb el premi Ciutat de Barcelona. “Com escola treballàvem molt integrats al barri”, afirma.

La votació popular dels Premis Nou Barris està en marxa al web de Línia Nou Barris. Hi ha temps per votar fins al 30 d’abril.