Imatge d’un desnonament a Ciutat Meridiana. Foto:Twitter (@talvezsiono)

Ciutat Meridiana registra cada setmana cinc o sis desnonaments i els seus veïns ja n’estan farts. Des de l’Associació de Veïns del barri denuncien que, tot i la situació de pandèmia, ni l’Estat ni la Generalitat fan res per aturar-los. En aquest sentit, lamenten que tot i les mesures per evitar aquesta situació, els desnonaments han continuat al barri. “Aquestes mesures només han servit de titulars propagandístics pels mitjans de comunicació. Ha faltat autoritat per fer complir la moratòria, ja que els jutges actuen sota el seu propi criteri i no han deixat d’executar desnonaments”, asseguren en un comunicat.

El govern espanyol va aprovar el passat mes d’abril una moratòria de tres mesos pels desnonaments d’inquilins sense alternativa residencial. Dins d’aquesta categoria estaven incloses aquelles llars amb persones dependents, víctimes de violència de gènere o menors. Tot i això, tal com lamenten des de l’entitat veïnal, la norma deixa als jutges l’última paraula. “Ens trobem davant l’omnipotència dels jutges, que executen les lleis sota el seu criteri ideològic i, en moltes ocasions, no deixa d’estar lligat a una mentalitat capitalista, religiosa i sempre en contra dels pobres”, expliquen. Al comunicat també denuncien que els jutges “són part interessada en moltes ocasions, ja que reben privilegis dels bancs”.

En aquest sentit, l’associació veïnal lamenta “el poc marge” que deixa el govern espanyol per acollir-se a la moratòria i la seva aplicació en el calendari.

HABITATGE SOCIAL
Filiberto Bravo, president de l’Associació de Veïns, denunciava fa pocs dies en declaracions als mitjans, que l’administració i els bancs tenen habitatges buits que podrien utilitzar-se per a l’emergència residencial. “Són nostres i ja els hem pagat amb les hipoteques i el rescat de la banca”, assegurava l’activista. Des de l’entitat apunten que l’Agència de l’Habitatge té més de 1.000 pisos buits a tota Catalunya. “L’Agència de l’Habitatge, tot i saber les necessitats i la manca d’habitatges de les famílies que ocupen els seus pisos, denuncia a aquestes persones per usurpació il·legal, sense tenir en compte que són habitatges públics buits en una situació de pandèmia i de crisi socioeconòmica greu”, afegien els veïns en el comunicat fet públic el passat 11 de maig.

L’entitat veïnal també critica el cas de la promotora Regesa, que gestiona l’AMB, que té “pisos buits i sense control dels lloguers”.

SOLUCIONS
Per mirar d’aconseguir alguna millora, els veïns reclamen que es torni a obrir l’Oficina d’Habitatge de Zona Nord per donar suport legal a les famílies afectades, que es faci un repartiment dels habitatges buits de les administracions, que s’expropiïn habitatges als bancs i als grans propietaris davant l’emergència social i, finalment, que es convoqui la taula d’Habitatge de Nou Barris per fer front a l’actual situació. Segons El País, l’Ajuntament estaria disposat a reobrir l’oficina i acompanyar els veïns afectats a través dels Serveis Socials. Tot i això, lamenten la manca de competències de l’administració local en matèria d’habitatge.

WhatsAppEmailFacebookTwitterTelegram