La FAVB i diverses entitats socials i sindicats van presentar, el passat 25 de febrer al Col·legi de Periodistes, la Crida a un Pacte per a l’Habitatge 2020-2030. Aquest document ha d’esdevenir un instrument per garantir el compromís de tots els actors socials i polítics d’assumir el dret a l’habitatge, entenent-lo, per fi, com un dret bàsic. Així, tal com expliquen des de la FAVB, l’objectiu és que “l’habitatge deixi de ser considerat una mercaderia i es comenci a valorar la necessitat de la construcció d’un sector públic”.

Els col·lectius impulsors de la Crida volen que l’Estat, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona es coordinin i s’impliquin en un pacte per a la pròxima dècada que serveixi, entre altres coses, per regular els preus de l’habitatge i posar fi als desnonaments. I és que, segons va dir la presidenta de la FAVB, Ana Menéndez, en la roda de premsa de presentació del document, la situació és “insostenible”.

En aquest sentit, des de la federació assenyalen que actualment hi ha “un context extraordinari de crisi de l’habitatge, on els municipis reben la màxima pressió però no disposen de les eines ni dels pressupostos necessaris”. Per aquest motiu, creuen que s’han de destinar més recursos dels pressupostos generals de l’Estat a aquest sector i que s’han de reclamar “les eines legislatives i reguladores a qui té les competències”. Aquestes peticions arriben després del “fracàs”, en paraules de Menéndez, del Pacte Nacional per a l’habitatge 2007-2016, que va suposar “una oportunitat malaguanyada”, segons les declaracions que recull l’Agència Catalana de Notícies (ACN).

21 FACTORS A TENIR EN COMPTE
En el document presentat recentment s’estableixen un total de 21 factors que tenen incidència en la regulació del mercat de l’habitatge i, alhora, es proposen solucions per a cadascun d’ells.

Alguns dels problemes que es posen de manifest són, per exemple, la crisi econòmica, la pressió que causa el turisme, la legislació vigent o les mancances del parc d’habitatge existent. El darrer punt és el que fa referència a la construcció dels preus i denuncia el fet que, en l’actualitat, els preus dels lloguers es construeixen “en les plataformes digitals sense cap mena de control ni reglamentació”. Com a resposta a aquest problema, es proposa una “regulació dels preus dels lloguers per fases”.

De moment, a més de la FAVB, la Crida a un Pacte per a l’Habitatge ha rebut el suport dels sindicats CCOO i UGT i d’entitats socials com la PAH, Arrels Fundació, ECOM, Fundació APIP-ACAM, Associació EntrePobles i la Taula d’Entitats del Tercer Sector de Catalunya.

WhatsAppEmailFacebookTwitterTelegram