Les eleccions al Congrés del passat diumenge 10 de novembre van tenir a Nou Barris el mateix guanyador que a les del passat 28 d’abril, el PSC. Els socialistes, amb Meritxell Batet com a cap de llista, van tornar a demostrar que a Nou Barris, en unes eleccions espanyoles, són inexpugnables i van aconseguir tornar a ser la força més votada amb molt d’avantatge. Tot i això, van perdre gairebé 4.000 vots i van passar dels 27.153 de l’abril (31,4%) a 23.188 (28,9%). Percentualment, la caiguda va ser de dos punts i mig.

El segon lloc el va tornar a ocupar En Comú Podem, que tenia com a cap de llista Jaume Asens. Els comuns, igual que el PSC, van veure com disminuïa el suport dels veïns, ja que van passar dels 16.924 vots del 28A a 14.721. Això els va implicar passar d’un suport del 19,6% a un del 18,3%. La distància entre republicans i comuns, doncs, es va reduir lleugerament en comparació a l’abril, ja que llavors va ser de gairebé 12 punts percentuals i ara ha estat d’una mica més de 10.

El podi, tal com va passar a l’abril, el va tancar ERC, que tenia Gabriel Rufián com a cap de llista. De la mateixa manera que el PSC i En Comú Podem, els republicans també van perdre suports, concretament una mica més de 1.250. El 28A en van obtenir 13.754 i en aquesta ocasió van baixar fins als 12.488. Percentualment la baixada va de ser de menys de mig punt.

ELS TRES QUE CREIXEN
Mentre que els tres primers partits (PSC, En Comú Podem i ERC) van perdre vots, n’hi va haver tres que van millorar els seus resultats. Un d’ells va ser el PP, que va passar del cinquè al quart lloc. Els populars, amb Cayetana Álvarez de Toledo, van guanyar gairebé 2.000 vots –de 6.163 a 8.052–, fet que els va suposar passar del 7,1% dels suports al 10%.

El segon partit que va anar a l’alça va ser Vox, que a Nou Barris va aconseguir el segon millor resultat a la ciutat, després de Sarrià-Sant Gervasi. El partit d’extrema dreta, que al conjunt de l’Estat va treure uns grans resultats, va aconseguir 2.233 vots més, ja que va passar dels 3.472 sufragis de l’abril (4%) a 5.705 (7,1%). Això va fer que la candidatura que encapçalava Ignacio Garriga passés de ser el setè al cinquè partit del districte. Per últim, la tercera formació que va millorar resultats va ser JxCAT, que tenia Laura Borràs com a número 1. La formació independentista, tot i que a Nou Barris té molt poc suport, va créixer gairebé en mig miler de vots i va passar del 4,2% de sufragis de l’abril al 5%.

DEBACLE DE CIUTADANS
El gran perdedor de la nit, tal com li va passar a tot l’Estat, va ser Ciutadans. El partit taronja, amb Inés Arrimadas liderant la llista de Barcelona, va perdre més de la meitat dels vots que havia aconseguit a l’abril. Va passar d’11.533 (13,3%) a 5.632 (7%), cosa que li va suposar caure fins al sisè lloc venint del quart.

Pel que fa a la CUP, que s’estrenava en unes eleccions espanyoles, es va haver de conformar amb una mica més de 3.000 vots, que li van representar un 3,9% dels suports.

Per últim, remarcar que en aquests comicis la participació en el districte va ser del 68%. Va ser 5,6 punts percentuals més baixa que el passat 28 d’abril, quan es va enfilar fins al 73,6%. Nou Barris va ser el segon districte amb una participació més baixa.

Vox, tercera força a Torre Baró i Ciutat Meridiana

Els resultats del 10N als 13 barris del districte van tornar a tenyir de vermell el mapa de Nou Barris. Més enllà d’aquesta realitat, que ja era previsible, crida l’atenció el suport que el partit d’extrema dreta Vox va aconseguir en alguns barris, principalment a Torre Baró i Ciutat Meridiana.

Així doncs, el partit ultra es va enfilar fins al 12,9% dels suports a Torre Baró, tot i que la xifra de vots només va ser de 131, ja que al barri no hi ha gaire població i hi ha una participació molt baixa. En el cas de Ciutat Meridiana el suport va ser del 10% i els vots van ser un total de 354.

Tornant al PSC, els socialistes van aconseguir la victòria més àmplia a Ciutat Meridiana, on es van enfilar fins al 40,4% dels suports. Després de Ciutat Meridiana, Torre Baró (34,3%) i les Roquetes (33,2%) van ser el segon i tercer barri on el PSC va tenir més vots.

Pel que fa a Catalunya En Comú, va ser la segona força més votada en 11 dels 13 barris. Els suports més alts els va aconseguir a Vallbona (23%), la Trinitat Nova (20,4%) i Can Peguera (20,2%). Respecte a ERC, va aconseguir ser la segona força a Vilapicina i la Torre Llobeta (19,9%), que va ser el barri on va treure millors resultats, i a la Guineueta (16,9%). Després de Vilapicina i la Torre Llobeta, els republicans van treure el seu segon millor resultat a Can Peguera (19,25%).

El PP, per la seva banda, va treure el seu millor resultat a la Guineueta (11,4%), mentre que JxCAT ho va fer a Vilapicina i la Torre Llobeta (8,3%). La CUP també ho va fer en aquest barri (6%).