L’Ajuntament de Barcelona contractarà a una empresa de neteja amb l’objectiu d’iniciar una campanya que permetrà rentar els grafits de les parets del Districte i d’arreu de la ciutat. Per aconseguir-ho, l’Ajuntament destinarà gairebé vuit milions d’euros, una inversió que s’ha vist reduïda en un 3% respecte a anys anteriors degut a la situació actual de les arques municipals.

L’empresa s’haurà d’encarregar de netejar les façanes dels edificis públics, els espais enjardinats així com tots els immobles privats d’habitatges o comerços que, en cas d’urgència o acollint-se a la preservació del paisatge urbà, necessitin els seus serveis.

LA GRAN LLUITA

Aquesta campanya de neteja, que es durà a terme fins al 2014, mostra la lluita constant del consistori per acabar amb les pintades, cartells i enganxines que embruten les parets de la ciutat.

Amb les manifestacions que s’han celebrat en els últims mesos a la ciutat, el nombre de grafits ha anat en augment. “La major part es troben a les zones més transitades”, ha explicat el regidor de Medi Ambient, Joan Puigdollers.

El consistori contempla algunes actuacions prioritàries. “S’intenta actuar amb rapidesa en cas que les pintades siguin ofensives”, remarca Puigdollers. En aquestes ocasions la pauta serà esborrar el grafit o repintar la superfície en menys de 48 hores.

ACCIONS PREVENTIVES

Des del setembre del 2010 fins a finals de l’any passat, l’Ajuntament va pintar amb un producte químic antiadherent un total de 28.000 elements urbans per tal d’evitar aquestes actuacions incíviques contra el mobiliari. L’actuació es va dur a terme, sobretot, a fanals, semàfors i senyals de trànsit repartits per la ciutat.

L’any passat es van netejar 424.161 metres quadrats de parets, unes 14.000 actuacions menys que al 2010. Per districtes, les zones en les que es van netejar més metres quadrats van ser Horta-Guinardó, Ciutat Vella i Sants-Montjuïc.