L’Ateneu Popular és un referent de l’escena del circ. Foto: Marta Garcia / Ateneu

El Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular va donar, el dia 14, el tret de sortida a la seva 24a edició, que s’allargarà fins al 19 de gener. Aquesta temporada, els acròbates Marcel Vidal i Marine Fourteau dirigeixen Sopa i el que el vent no s’emportà, una nova producció que assenyala el que s’amaga darrere de les tradicions familiars nadalenques, tot recordant que no sempre són tan idíl·liques com sembla.

Així, l’espectacle barreja acrobàcies de circ amb escenes teatrals per representar com, any rere any, la mateixa família es reuneix per fer el dinar de Nadal. Amb un to de tragicomèdia, l’obra posa de manifest que, malgrat el canvi de generacions, les tradicions no canvien per a aquests personatges amb què el públic es pot sentir fàcilment identificat.

Els creadors del muntatge l’han desenvolupat a partir del text teatral El llarg dinar de Nadal, escrit l’any 1931 pel dramaturg estatunidenc Thornton Wilder. En declaracions a l’ACN, Marcel Vidal ha explicat que volien partir de les festes de Nadal per “parlar de les tradicions i d’aquelles coses que continuem fent, i preguntar-nos per què”.

TORNAR A CASA
Fa una dècada, Vidal va militar al circ juvenil de l’Ateneu, però després va marxar a França, on va fundar la companyia ‘Marcel et ses drôles femmes’. Ara torna a casa com a director d’un espectacle, un fet que considera “una súper oportunitat i un regal”, tal com ha dit al mateix mitjà. A més, s’hi ha estat durant dotze setmanes preparant la funció i oferirà un total de 28 funcions.

Aquesta obra sorgeix d’un procés creatiu que s’ha gestat a l’Ateneu Popular i que presenta una varietat poc habitual, amb sis disciplines diferents: corda volant, corda fixa, capil·lotracció, acrobàcia, trapezi i acrobàcia en moviment amb break dance.

Gràcies a espectacles com aquest, des de la seva creació l’any 1996, el Circ d’Hivern ha aconseguit convertir-se en una cita artística imprescindible de l’escena barcelonina. Una prova d’això és el Premi Nacional de Circ que el Ministeri de Cultura ha atorgat enguany a l’Associació Bidó de Nou Barris.