Una de les concentracions de protesta que han fet els usuaris últimament. Foto: Twitter (@daagsi)

El Centre Integral de Salut (CIS) Cotxeres, situat al barri de Vilapicina i la Torre Llobeta, fa temps que és a l’ull de l’huracà pels seus problemes estructurals, que es tradueixen en una manca de pediatres i també de metges de família i infermeres al torn de nit. Aquesta situació és la que denuncien des de fa temps els usuaris del centre, que en les últimes setmanes han organitzat protestes per fer visible el seu malestar, principalment relacionat amb el servei de pediatria.

Aquest centre sociosanitari, concertat amb el Servei Català de Salut (CatSalut) i gestionat pel Consorci de Salut i Social de Catalunya, ofereix un servei públic. Actualment, en el cas del servei de pediatria, només hi ha un únic pediatre que treballa quatre dies a la setmana i que ha de cobrir una població molt gran d’infants.

Des de la Coordinadora d’Entitats de la zona del servei d’atenció primària (SAP) Muntanya, una plataforma que defensa el sistema públic de sanitat, fa temps que denuncien la precarietat del servei de pediatria i consideren que al CIS Cotxeres hi ha un problema estructural de recursos que afecta tot el complex sanitari. El SAP Muntanya s’ha pogut reunir amb la direcció del centre i amb el Consorci de Salut Integral de Catalunya i el Consorci Sanitari de Barcelona, però lamenten que de moment les promeses de millora no arriben. Des d’aquesta plataforma denuncien que el principal problema del centre és el seu model de gestió, en part privatitzat. Reivindiquen que sigui de gestió pública, tal com ho són la majoria d’equipaments sanitaris d’atenció primària.

Per la seva banda, la directora del centre, Pilar Closa, afirma en declaracions al diari Ara que li preocupa “molt” la manca de pediatres i afegeix que “estem intentant contractar-ne de nous”. De fet, està previst que de forma imminent s’incorpori un nou pediatre per mirar d’alleugerir unes llistes d’espera que s’han anat fent molt llargues. Tot i això, els veïns creuen que encara faltarà un tercer especialista.