Ha arribat el dia. Dijous 27 de febrer a les dotze del migdia tindrà lloc la posada en marxa del circuit de gimnàstica per a la gent gran del districte de Nou Barris que s’ha instal·lat a l’antic camp de futbol Ciutat Meridiana del carrer de Vallcivera, un acte que comptarà amb la presència de la Comissionada de l’Alcaldia de la Gent Gran, Maria Assumpció Roset.

La jornada, que també inclourà una demostració de la utilització i el funcionament idoni de la instal·lació per part de dos dinamitzadors, servirà com a final simbòlic d’un procés que va arrencar fa mesos i que ha servit, a iniciativa dels veïns, per donar un ús provisional a l’antic camp de futbol que durant els últims anys s’havia convertit en aparcament esporàdic.

En aquest sentit, les actuacions que s’hi han executat han consistit en l’arranjament de les superfícies, l’execució d’enllumenat, la instal·lació d’una pista de bàsquet, la instal·lació d’equipament esportiu per a gent gran, l’execució d’un circuit per a passejar i d’una zona de joc infantil, la col·locació de mobiliari urbà i la instal·lació d’arbrat de recuperació.

Tot plegat, amb una inversió total de 185.697 euros, ha acabat configurant un gran espai tancat perimetralment, que s’obre en unes hores determinades als veïns i que permet respondre a un ampli ventall d’iniciatives i interessos dels diferents segments i col·lectius de població del barri. I tot això s’ha fet pensant, també, en la utilització que es farà de l’espai en festes populars i festes majors del barri, cosa que explica, per exemple, que s’hagin conservat les antigues grades del camp de futbol o que s’hagi reciclat una part dels antics vestidors en un lavabo que s’utilitza quan hi ha alguna activitat organitzada.

FER ESPORT, FER SALUT

La posada en funcionament del circuit de gimnàstica per a la gent gran de Nou Barris comparteix objectius amb el programa municipal Activa’t als parcs, que promou l’activitat física als parcs, jardins i places de la ciutat. I és que les dues iniciatives pretenen fomentar la pràctica de l’exercici físic alhora que permeten crear punts de trobada per a la socialització. Dos requisits –activitat física i socialització– indispensables per poder gaudir d’un envelliment saludable.

Un cop s’hagi posat en marxa oficialment el circuit gimnàstic per a gent gran, aquest comptarà amb dinamització periòdica cada dijous, la qual es completarà amb unes sessions puntuals i específiques els dies 6 i 13 de març.

Procés participatiu veïnal

La zona esportiva provisional neix, un cop finalitzada la construcció de l’aparcament previst, de la necessitat de donar una utilitat veïnal immediata a un espai que resta a l’espera d’un projecte molt ampli de reordenació urbanística  que s’abordarà, previsiblement, en el futur mandat.
Per decidir quins serien aquests usos provisionals de l’espai, es va engegar un  procés participatiu veïnal que va finalitzar el gener de l’any passat amb una votació en la qual van participar-hi 195 veïns. D’aquest procés van sorgir les línies mestres marcades per les prioritats veïnals que després el Districte, tot i les limitacions de pressupost, va intentar concretar en un espai prou versàtil i útil a les expectatives majoritàries dels veïns: zona esportiva, circuit gimnàstic per a la gent gran i parc infantil de jocs.