Des de l’Associació de Veïns de la Barceloneta alerten de la situació del barri. Foto: Àlex Recolons/ACN

Barcelona té una assignatura pendent amb la neteja. Així ho considera l’oposoció, tal com per exemple ho va manifestar dilluns el portaveu d’Esquerra Republicana (ERC) a l’Ajuntament, Jordi Corones. “Hem constatat, passejant per tots els barris, que tenim una ciutat bruta i deixada”, va alertar Corones, qui alhora va criticar la falta de previsió per part del consistori. “Ni s’han planificat les plagues, ni es fa el manteniment adequat de parcs i jardins i l’espai públic, ni s’ha dotat la Guàrdia Urbana de prou recursos per controlar l’incivisme”, va afegir. Pel que fa a les plagues de rates i paneroles, el regidor va insistir que alguns dels districtes més afectats són el de Sant Martí, Ciutat Vella o les Corts.

Per part seva, el grup municipal de Junts per Catalunya (JxCat) va criticar ahir que el govern d’Ada Colau i Jaume Collboni no ha estat, des del seu punt de vista, capaç d’aturar els episodis d’incivisme de les festes majors de Gràcia i Sants i les aglomeracions i botellades a les platges i en altres punts de la ciutat.És per aquesta raó, que el portaveu del partit, Jordi Martí, va demanar un replantejament de les estratègies de prevenció, civisme i seguretat a la ciutat.

“Falta de previsió”

Les valoracions negatives sobre les actuacions municipals davant l’incivisme que s’ha desencadenat a les festes majors de Sants i Gràcia també arriben des del PP. El seu cap de files, Josep Bou, va deixar molt clara la visió del seu partit dilluns. “Hi ha actituds individuals que no tenen cabuda a Barcelona i denunciem també la falta de contundència i previsió en l’organització del dispositiu de seguretat que, tot i el reforçament del nombre d’agents, s’ha tornat a veure superat”, va afirmar Bou fent referència a una realitat que, per part de l’Ajuntament, es va valorar amb força menys alarmisme.

Tot i que el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, va lamentar el mateix dia “l’explosió d’incivisme” del passat cap de setmana a les festes de Sants, també va dir que no havia succeït res “especialment greu” i, a més, que el dispositiu de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d’Esquadra estava correctament dimensionat.

El calvari de la Barceloneta

Un dels casos més preocupants és el de la Barceloneta, que està lluny d’alliberar-se de l’incivisme que tant l’ha colpejat des de l’aixecament de l’estat d’alarma. El vicepresident de l’Associació de Veïns de la Barceloneta, Manel Martínez, ha assegurat aquest dimecres que les botellades i les aglomeracions han persistit al barri durant tot l’agost. “A partir de la una de la nit els cossos policials desallotjaven les platges, però hi havia gent que es dispersava pels carrers o que anava de festa a pisos turístics”, ha expressat Martínez. “Hem tingut una vida quotidiana maltractada”, ha afegit.

Pel que fa a la brutícia de la Barceloneta, Martínez ha estat contundent. “El barri mai havia estat tan brut”, ha explicat fent referència al fet que, segons considera, els serveis de neteja municipals són insuficients. “Les platges han quedat tocades: estan brutes i hi ha vidres i trossos de plàstics”, sentencia.