L’operatiu especial dels Bombers de Barcelona inclou l’obertura del Parc de Vallvidrera, tancat durant la resta de l’any

Els Bombers activen l’operatiu especial d’estiu a la serra > Al 2010 va cremar menys d’1 hectàrea de bosc

Com cada any, amb l’arribada de l’estiu i l’increment de les temperatures, creix el risc dels incendis forestals. En aquest sentit, la zona més crítica a la ciutat de Barcelona és la serralada de Collserola. Cal tenir en compte que Collserola, amb més de 8.000 hectàrees de superfície, abraça amb les seves faldes els districtes barcelonins de les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris, a més dels termes municipals de Sant Cugat, Cerdanyola i Molins de Rei, entre d’altres. La seva frondosa massa forestal incrementa el risc de foc, sumat a la dispersió dels habitatges, que és un altre característica de Collserola que pot augmentar els danys provocats per un incendi.

MÉS BOMBERS…

Per aquesta raó, des del passat 1 de juny i fins al final de l’estiu, cap al mes de setembre, el cos de Bombers de Barcelona ha activat l’operatiu especial de vigilància de la muntanya per a l’estiu. L’operatiu consisteix, per una banda, en l’activació del Parc de Bombers de Vallvidrera, que només roman obert entre els mesos de juny i setembre, coincidint amb aquesta època de major risc d’incendi a la serralada. La dotació, formada per cinc bombers, té un paper fonamental, ja que accedeix d’una manera més ràpida que la resta de dotacions a la major part de Collserola.

…I MÉS INFORMACIÓ

Per altra banda, l’operatiu dels bombers incorpora nous mètodes, com l’ús d’una extensa informació de caire meteorològic. Així doncs, des de l’Observatori Fabra se’ls proporciona informació continua sobre la velocitat del vent, la humitat relativa o la temperatura mitjana; condicionants que poden influir en l’inici d’un incendi o en la seva propagació. Durant els propers quatre mesos, els Bombers de Barcelona duran a terme diàriament reconeixements de la zona, posant especial èmfasi en els accessos, la senyalització de camins i en la revisió dels dipòsits d’aigua situats per tota la serralada. En aquests recorreguts de vigilància, els Bombers tenen més cura d’aquelles zones habitades i sense trama urbana, que les fa més vulnerables al foc.

XIFRES ALENTADORES

Els efectes dels incendis a Collserola en els darrers dos anys han mostrat un descens continu. L’estiu del 2009, els Bombers van haver d’actuar en 17 ocasions, i els incendis van cremar un total de 2,2 hectàrees. Per contra, durant l’estiu de l’any passat va cremar menys d’una hectàrea de bosc. Tot i així, el cos de Bombers va comptabilitzar més urgències, i va haver de sortir de les casernes en 26 ocasions.