
En Juanjo, després de l’ajornament del desnonament. Foto: Nazaret Romero / Blanca Blay/ACN
El desnonament d’en Juanjo, un veí de l’avinguda Rasos de Peguera del barri de Ciutat Meridiana, ha quedat ajornat fins al 28 de maig, després que un centenar de persones s’hagin concentrat a la porta de l’habitatge per impedir que s’executés l’orde de desnonament. Ara, en Juanjo confia poder arribar a un acord amb la propietat en aquest mes per poder quedar-se al seu pis. Segons ha dit ell mateix, el desnonament s’ha ajornat perquè la policia ha considerat que “no hi havia seguretat” per executar-lo davant la concentració de gent. “Han vist que seria una batalla”, ha dit el veí.
Malgrat l’ajornament, l’afectat considera que no es tracta d’una victòria completa. “Victòria seria que em quedés a casa amb un contracte”, ha assenyalat. Al seu torn, el portaveu del Sindicat de Llogateres, Enric Aragonès, ha remarcat que la propietat “no té més sortida que negociar” perquè, ha avisat, el 28 de maig “continuarà havent-hi massa gent” perquè es pugui executar l’ordre de desnonament.
En Juanjo viu actualment en un pis, amb lloguer social, que ha anat canviant de propietat. Es tracta d’un pis que va comprar, però no va poder fer front al deute hipotecari i Catalunya Caixa va executar la hipoteca. Després l’entitat va ser absorbida pel BBVA, que va crear el fons Divarian i el va traspassar a Cerberus. Així, des del Sindicat de Llogateres apunten que “la responsabilitat de l’assetjament immobiliari” en aquest cas recau sobre el BBVA, Cerberus i Intrum. L’entitat els acusa de fer servir Divarian per “desnonar milers de famílies”.
Des del Sindicat diuen que Cerberus es va negar a renovar el lloguer social a en Juanjo, que va ser denunciat per finalització de contracte, cosa que va provocar el procés de desnonament. Diverses moratòries han fet que s’ajornés fins a aquest dimecres. I, al mateix temps, apunten que Ciutat Meridiana és “un dels barris que més ha patit les conseqüències de l’especulació”. “Va ser l’epicentre dels desnonaments hipotecaris i ara ho és dels desnonaments de lloguer”, remarquen.
Seguiment municipal
Fonts municipals apunten que el cas d’en Juanjo ha estat abordat des del Servei d’Intervenció en situacions de Pèrdua de l’Habitatge i Ocupació (SIPHO), que també l’ha acompanyat durant l’intent de desnonament, i l’Oficina d’Habitatge des del 2021, quan va ser atès pels seus serveis jurídics per intentar arribar a un acord amb la propietat i aconseguir un nou lloguer social, una opció que va ser rebutjada per la propietat. Des del SIPHO, remarquen les mateixes fonts, s’han fet dos informes de vulnerabilitat a petició d’en Juanjo, però “amb els requisits establerts en la legislació actual no s’ha pogut acreditar vulnerabilitat econòmica ni social”.