Ciutat Meridiana és el barri més pobre de la ciutat. Foto: Google Maps

“Estem caient pel precipici. El barri es va morint”. Amb aquesta contundència s’expressa Filiberto Bravo, el president de l’Associació de Veïns de Ciutat Meridiana, preguntat sobre la situació que viu el barri. Línia Nou Barris parla amb Bravo després que Ciutat Meridiana torni a generar notícies un cop més, i no precisament bones, aquests dies. Una, la del tancament del Mercat de Núria, a la part alta del barri, i l’altra, la de quatre famílies que han vist com els arribava una notificació de desnonament, del propietari anterior del pis (la Sareb), tot i que casa seva ja havia passat a mans municipals.

Aquestes dues notícies s’afegeixen a la situació que viu aquesta zona del districte des de fa anys. Ciutat Meridiana és el barri més pobre de la ciutat. La renda familiar és la més baixa de totes i el sobrenom de ‘Villa Deshaucio’, per la gran quantitat de desnonaments, encara és actual. “Tenim uns 200 pisos ocupats. Fins i tot la gent que va marxar del seu hi ha tornat per ocupar-lo”, explica Bravo. El president de l’associació de veïns afegeix que el gran problema és l’atur. Tot i que les xifres oficials parlen d’un 14% d’aturats, Bravo diu que “en realitat arriba al 20%”. Aquí, remarca, cal afegir la situació del comerç. “El comerç està desapareixent. A la part alta del barri pràcticament no hi queden botigues i la mobilitat, per a la gent gran, és complicada.

Qui també hi té alguna cosa a dir són els comerciants. Cristina Sòria, la presidenta de l’Associació de Comerciants de la Zona Nord, afirma que “el tancament del Mercat de Núria és trist però es veia a venir”. La situació, però, pot empitjorar, ja que Sòria recorda que a l’altre mercat del barri “hi queden sis parades d’unes 30”.

CRÍTIQUES ALS POLÍTICS
Bravo es mostra molt crític amb la gestió política dels darrers governs municipals. “Des del 2007 hem vist tres alcaldes i el canvi sempre ha estat a pitjor. Avui -la conversa va tenir lloc divendres 24 de novembre- hi ha el sisè desnonament de la setmana”. Aquest líder veïnal reconeix que l’actual govern municipal “està fent coses, ja que alguns pisos sí que s’estan llogant a preus assequibles”, però afegeix que la situació general del barri “els sobrepassa”. Per últim, demana que “els polítics es posin d’acord per pal·liar aquesta situació d’angoixa que pateix el barri”, tot i que amb resignació afegeix que “no hi ha hagut cap polític -remarca que ha conegut molts alcaldes- que es preocupi de veritat per Ciutat Meridiana”.

“BARRI PRIORITARI”
Per la seva banda, dels del govern municipal comparteixen amb els veïns la complicada realitat del barri, tot i que asseguren que Ciutat Meridiana és una de les seves grans prioritats.

La consellera portaveu del Districte, Carolina Recio, afirma que la Zona Nord és “prioritària”. “Venim de 40 anys de dèficits i no ho podrem fer tot en quatre anys, però estem treballant i impulsant diverses mesures”. Cita el Pla pel Dret a l’Habitatge 2016-2025, la compra d’edificis per tanteig i retracte, la gestió per a la cessió en ús de fruit de pisos, la millora de la gestió de les beques menjador o el reforç en personal d’atenció a les escoles, entre d’altres.

A banda, Recio també recorda que s’ha “reforçat la dinamització comercial” i afegeix que “el projecte de l’Eix Besòs també afavorirà el comerç, amb la moneda ciutadana, i tot el barri gràcies al projecte europeu de renda mínima garantida”.